Matarranya Vital, el projecte més valorat per convertir-se en el futur Centro Promocional

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimarts, 31 de març de 2015 .

El ple de la Comarca del Matarranya del dimarts passat va aprovar la designació de Varis Arquitectes com a equip guanyador del concurs d’idees que integre les propostes d’arquitectura, activitats i actuacions del futur Centro de Promoció Territorial previst al Mas d’Arsís. Varis Arquitectes té una llarga trajectòria, en la qual integre projectes d’arquitectura, museografia, interiorisme i muntatges efímers. Entre ells destaquen projectes variats com el Pavelló de la Navegació a l’Expo de Sevilla 92, el Pavelló de Barcelona a l’Expo de Shangai 2010, el Parc Arqueològic de les mines de Gavà, la museografia del Monestir de Santes Creus a Tarragona o el Centre Cultural del Born de Barcelona, així com una gran quantitat de parcs d’oci cultural i museus.

Entre els múltiples premis que han obtingut al llarg de la seua carrera destaque el Premi Nacional de Disseny del Ministeri de Ciència i Tecnologia l’any 2001. Els seus treballs destaquen per la coherència i adaptació al context i el programa d’usos en què es desenvolupen els projectes. L’objectiu fonamental de la seua proposta per al Centro de Promoció Territorial és la creació d’un projecte que sigue un motor de desenvolupament i promoció del territori capaç d’incrementar la quantitat de visitants interessats pel nostre territori, i al mateix temps oferir als habitants de la zona un nou equipament dinamitzador i complementari als que tenim. De cara als pròxims dies s’integraran les modificacions i suggerències en el procés de participació per completar el projecte.

. El més equilibrat

Per a José Luís Roda, conseller delegat de l’Àrea de Territori i president del jurat del concurs d’idees, “ha estat un procés en el qual tots els projectes han presentat idees interessants i que poden contribuir al projecte final del centro”. Un centro que segons Roda “pot afavorir de manera determinant el desenvolupament futur del Matarranya”. Tal com diu el concurs, el projecte definitiu pot recollir idees de tots els projectes presentats. Una qüestió que segons el president del concurs “és molt important”. Per a Roda, la creació d’un jurat multidisciplinar “ha permès analitzar les propostes des de punts de vista molt diferents i variats i valorar els projectes tenint en compte qüestions fonamentals”.

El treball del jurat “no ha estat fàcil. Totes les propostes aporten coses que podrien formar part del plantejament final“, va defensar el president del jurat. Pel que fa al projecte guanyador, Roda va destacar que “pot ser és el més equilibrat, el que represente millor al Matarranya, el que reuneix una millor anàlisi econòmica. És provable que les altres propostes plantegen algunes idees molt interessants, però el guanyador crec que és el que millor relació té entre inversió i sostenibilitat”. Per un altre costat, Roda va considerar que “la ubicació prevista, el Mas d’Arsís, és un lloc amb molts elements positius. Hi ha una zona de bosc, agrícola, tens llum i aigua i, a més, no cal fer grans inversions en comunicacions, un factor molt important”.

. Crítiques pel conveni

Durant el ple comarcal també es va aprovar per unanimitat l’acceptació d’una ajuda de 400.000 euros de l’Institut Aragonès de Foment (IAF) per a este projecte. Per un altre costat, es va donar llum verd a un conveni amb Caixa Rural per a la mateixa finalitat. Aprovació amb els vots favorables dels consellers del PAR i el PSOE. Els representants del PP van votar en contra, defensant que no estaven d’acord amb un dels punts del conveni. Al seu entendre, el conveni obligue l’entitat comarcal a la construcció completa del projecte.