José Ramon Gimeno: “L’èxit de la Fira és que s’involucren veïns, empreses i associacions del poble”

comarquesnord.cat . La Freixneda . dimarts, 31 de març de 2015 .
Etiquetes: ,

L’edició d’este 2015 de la Fira d’Antiguitats, Arts i Oficis de La Freixneda tornarà a dinamitzar el Matarranya durant el dissabte i el diumenge de la Setmana Santa. La mostra mantindrà el format de dos dies estrenat l’any passat. D’esta manera, La Freixneda es convertirà durant els pròxims 4 i 5 d’abril en parada obligatòria per als amants dels objectes antics i dels oficis tradicionals. José Ramon Gimeno és alcalde de La Freixneda i ens explique els detalls de la XVII Fira d’Antiguitats.

La Setmana Santa ja la tenim i amb ella arribarà una nova edició de la Fira. Com tenim els preparatius?
La veritat és que ja ho tenim tot a punt per celebrar una nova edició de la Fira, que seguirà mantenint el format que li vam donar l’any passat i que esperem que a poc a poc se consolide.

En l’anterior edició vau ampliar la mostra a dos dies i li vau donar una major importància als oficis tradicionals. Proposta que va tindre molt bona acceptació.
L’any passat teníem alguns dubtes perquè era una novetat. Però després de la Fira, la veritat és que el balanç va ser molt positiu perquè vam tindre molts visitants i tant la gent del poble com els expositors participants en els dos dies ens van traslladar la seua satisfacció. Posteriorment, i parlant amb els veïns, vam rebre crítiques molt bones al respecte, dient-nos que va ser una proposta molt bona en la qual cal seguir treballant. I per això hem decidit escoltar estes demandes i continuar millorant la Fira per intentar consolidar este nou format.

Si el 2014 la novetat va ser la inclusió d’un segon dia de fira, per a este 2015 l’aposta passe per augmentar activitats paral·leles.
Sí, s’han preparat moltes activitats dirigides a tots els públics. El més important seran els tallers perquè volem que la jornada dels oficis sigue una mica més interactiva. Les demostracions seguiran estant aquí i són molt interessants, però creiem que sobretot als més menuts, els atrau molt més poder participar en un taller on aprenguen com era un ofici, poden practicar-lo.

L’èxit de l’any passat, ha ajudat a que tant veïns com expositors esperen esta nova edició amb més ganes?
La meua percepció és que sí, perquè en principi tenim indicis clars que enguany tindrem més expositors, tant dissabte com diumenge. De fet, en el cas de diumenge, que és la jornada dedicada als oficis tradicionals, ens ha seguit cridant gent per participar però en estos moments pràcticament no ens quede espai per ubicar més expositors. La qual cosa, per a natres, és una gran satisfacció perquè demostre que l’any passat es van fer les coses bé.

Quina va ser la clau d’este èxit?
Crec que principalment l’èxit de l’edició de l’any passat és que vam aconseguir que tot el poble s’involucrés en la Fira. Vam aconseguir la col·laboració de molts veïns, comerços i entitats del municipi com la Comissió de Festes o la comissió de Sant Antoni, entre d’altres. La gran participació i col·laboració del poble és la clau, perquè sense la seua ajuda qualsevol iniciativa o acte que es programe des de l’ajuntament no pot tirar per avant.

El fet de programar una Fira per Setmana Santa també supose ampliar l’oferta que tenen els visitants i oferir una alternativa diferent a les existents durant estes dates.
A través de la Fira busquem oferir una alternativa complementària als actes més tradicionals que es fan al Matarranya. Així, en ser una proposta diferent, s’aconsegueix atraure a més gent, es done a conèixer el municipi i es potencie el comerç local. En este sentit, vull destacar que un dels objectius d’esta Fira és promocionar i donar suport als comerços del poble.

Al marge de promocionar els comerços i el municipi, en la mostra també s’ajude a les empreses locals que fan oficis tradicionals.
Sí. Pensem que, ja que aquí a La Freixneda hi ha persones i empreses que fan treballs d’estes característiques, quina millor manera de promocionar-los que participant a la nostra Fira, per on passe molta gent i es converteix en un aparador per a ells.

Ara l’èxit depèn dels visitants que vinguen?
L’èxit a nivell de públic evidentment depèn del número de visitants. Encara que des de l’ajuntament creiem que aconseguir organitzar una Fira d’estes característiques amb la implicació i col·laboració de tot el poble ja és un èxit.

Finalment, per què ningú s’ha de perdre esta nova edició de la Fira?
Ningú hauria de perdre-se-a perquè els que ja coneixen la part de les antiguitats saben que és una mostra molt consolidada i en la qual es poden trobar coses molt curioses. I, per un altre costat, el diumenge, gràcies als oficis, podran participar en molts tallers i xalar de diverses demostracions. Estem segurs que els que vinguen, tant grans com xiquets, xalaran molt amb totes les coses que hem preparat.

Més informació: |