Calaceit farà una toma alternativa d’aigua per evitar els problemes de les riuades

comarquesnord.cat . Calaceit . dimecres, 1 d'abril de 2015 .
Etiquetes:

Calaceit ha dit prou. No vol que es torno a repetir el problema de l’últim temporal, que ha deixat els veïns i les empreses del municipi depenent de les cisternes dels bombers durant una bona setmana. L’ajuntament ha decidit agarrar el bou per les banyes i ha anunciat que després de la Setmana Santa es farà una toma alternativa d’aigua potable per al poble. D’esta forma, Calaceit se subministrà d’aigua de boca de dos maneres. Per un costat, a través de la captació del riu Matarranya, la que té a dia d’avui. Per un altre, este pou, que tindrà uns 25 metros de fondària i es farà al mateix Matarranya, i que no es veurà afectat per microorganismes i la terbolesa de l’aigua en cas de crescudes del riu com la que hem patit esta primavera. Els efectes del temporal, que ja es van viure l’estiu passat, han forçat al consistori a moure fitxa.

Calaceit és el municipi més gran que s’ha vist afectat pels problemes d’aigua de boca en este temporal. I per evitar situacions futures, ha decidit actuar. Josep Maria Salsench, alcalde de la vila, va explicar que “des d’ahir ja complim els paràmetres de consum. Ho hem pogut solucionar. Els nivells de terbolesa han baixat. Diumenge estàvem a 7 punts. Ahir eren només de 2.9. L’aigua està perfecta”. Però el consistori creu que això no s’ha de repetir en un futur. I per això, “farem un pou i així tindre dos tomes alternatives”. El projecte ha estat aprovat i tindrà finançament. D’esta forma, a la captació per decantació existent en estos moments s’hi sumarà ara un pou d’aigua. “Farem un pou d’uns 20 o 30 metros, que farà de filtre natural. L’aigua estarà molt fonda”, i així no es veurà afectada per les crescudes del Matarranya.

Lledó, per la seua part, també ha recuperat la normalitat. Maria José Vallés, alcaldessa de la vila, va recordar que “ja ho hem pogut solucionar. El dimarts (ahir) a migdia vam poder pujar aigua del riu i no depenem dels bombers”, que durant el matí d’ahir encara els van servir. Des de Lledó van explicar que el temporal no ha afectat al temporal, tot i que dimarts, quan van intentar omplir els dipòsits, “no pujava aigua. Igual teníem algun tap. Ara està tot perfecte. L’aigua està perfecta”. Massalió també va recuperant la normalitat, encara que l’aigua està pujant en una pressió limitada i encara tenien alguns problemes a la part alta del poble. Per la seua part, a la Vall del Tormo encara hi havia dificultats en el subministre d’aigua perquè baixava molt tèrbola i encara no era apta per al consum humà. Per la seua part, Mont-roig ja pot beure aigua de l’aixeta.

Més informació: