Exaltació d’antiquaris i d’oficis tradicionals a la Setmana Santa de La Freixneda

comarquesnord.cat . La Freixneda . diumenge, 5 d'abril de 2015 .
Etiquetes: ,

Parlar de número d’assistents a una fira és molt complicat. Sobretot, quan no tenim cap sistema per fer el recompte final. Però només calia pegar una volta pel nucli històric per confirmar que la Fira de les Antiguitats, Arts i Oficis tradicionals de La Freixneda va ser tot un èxit de participació. Centenars de veïns del territori, així com visitants i nous turistes que van passar la Setmana Santa pel territori, no és van voler perdre una mostra que ja s’ha consolidat en el circuit de Fires del Matarranya. Una fira que enguany ha ampliat espai expositiu i que, seguint la línia de l’edició de 2014, s’ha ampliat dos dies, dedicant el diumenge a les arts i oficis tradicionals a través d’un munt de demostracions pensades per a tots els públics.

Èxit de la Fira d’Antiguitats i Oficis de La Feixneda

“El nombrós public va gaudir de multitud de demostracions d’oficis antics”, apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

Dissabte va haver-hi molta gent al poble. L’espai firal va créixer i va arribar fins davall fins a la Capella del Pilar. I els apassionats de la col·lecció i la numismàtica van trobar de tot. Hi havia mobles antics, nines sense desembalar, material bèl·lic, fotos antigues, monedes històriques, jocs de taula de tota la vida, revistes d’època, ferramentes… Tot molt variat. L’alcalde de la vila, José Ramon Gimeno, va concretar que “a les 10 del matí teníem el 80 o el 90 per cent de la fira preparada. I cap al migdia, teníem un munt de gent voltant la fira. El poble està ple. Enguany teníem 30 parades noves entre antiquaris i gent que ha vingut a exposar peces antigues”. Antiquaris que han vingut de diferents punts de la península i Europa. També alguns que són de casa.

És el cas de Ramon Celma, una de les persones que es va encarregar de començar esta fira ara farà uns anys, i que tenia la parada davant de casa. Son cosí, Ignacio Celma, va obrir sa casa, on va exposar la seua col·lecció de fotografies antigues. Si el dissabte va estar dedicat a les antiguitats, el Diumenge de Resurrecció va ser dia d’arts i oficis. En este context, el pes el van dur les demostracions i tallers vinculats a oficis tradicionals. La Freixneda va treballar la llana, va fer cadires, va donar a conèixer els oficis de ferrer, fuster o canyisser i va albergar tallers de cal·ligrafia antiga i de vidre emplomat. Tampoc van faltar els jocs de fusta, el tir a l’arc o passejar en burro. Una fira que va entusiasmar a grans i menuts.

Des del Consell Comarcal, Francisco Esteve, el seu president, va recordar que “tenim un gran ambient a La Freixneda. Si a la fira li sumes que estem en Setmana Santa, aquí trobes moltíssima gent. Crec que la fira de La Freixneda encaixe molt bé al municipi, perquè la fira s’assente en un entorn declarat BIC i el nucli històric de La Freixneda és un referent d’esta comarca”. Una roda de Fires del Matarranya que s’ha consolidat i que enguany anirà creixent. Per un costat, gràcies a la proposta de La Portellada, dedicant el pròxim 1 de maig a l’hort i la jardineria. Des de Fórnols també hi ha una proposta vinculada al món de la salut que se celebrarà el pròxim mes de juny. “A poc a poc s’està creant una mostra a cada poble. Si poden ser tematitzades i diferents, millor que millor”.

Més informació: |