Morella commemora el 70è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen


Etiquetes: , ,

La regidora de cultura de l’Ajuntament de Morella, Maria Rallo, i el director dels museus de la localitat, Carlos Sangüesa, han comparegut avui en roda de premsa per explicar tots els actes que s’han organització per commemorar el 70è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen. D’aquesta manera, des del proper dissabte, 11 d’abril, i fins al 31 de maig, a Morella es podrà visitar una gran exposició cedida per l’associació Amical Mauthausen, hi haurà diverses conferències, un cicle de cinema o un acte institucional en el què s’instal·larà una placa al passeig de l’Albereda i que tancarà aquesta commemoració. Cal assenyalar que Mauthausen va ser un dels camps de concentració més cruels en la Segona Guerra Mundial, ja que per aquest van passar 200.000 persones, de les quals van ser assassinades 120.000. Entre elles, vint-i-dos de la comarca dels Ports.

La regidora Maria Rallo assenyala que “portem molts mesos treballant amb l’associació Amical Mauthausen per coordinar aquest programa d’activitats tan ampli i tan interessant per conèixer bé tot el que va ser aquest capítol d’horror i que també ens va tocar molt de prop, ja que moltes persones de Morella i la comarca van estar en camps de concentració i moltes d’elles van ser assassinades”. En aquest sentit afegia que “la memòria històrica és fonamental perquè les barbàries del passat no tornen a repetir-se”.

Rallo també ha explicat totes les activitats que s’han organitzat i que començaran dissabte amb la visita a l’exposició “Imatges i memòria de Mauthausen”. Aquesta es podrà veure al Convent de Sant Francesc fins al 31 de maig. A més, la regidora de cultura també indica que “els actes de commemoració del 70è aniversari del camp de concentració de Mauthausen conclouran el dia 30 de maig amb un acte institucional en el què esperem que participen també els altres pobles de la comarca i que comptarà amb la presència d’Alejandro Zurita, nebot de Julian Centelles Guarch, veí de Portell que va ser assassinat en aquest camp de concentració”. A més, Maria Rallo ha agraït a l’associació Amical Mauthausen tota la col·laboració per a l’organització d’aquests actes.

Per la seva banda, Carlos Sangüesa ha fet una explicació històrica sobre l’esdeveniment, ha reivindicat la importància de recordar la memòria històrica, especialment en els instituts, i ha aportat xifres per entendre millor l’horror que va ser Mauthausen.

D’aquesta manera, els actes començaran aquest dissabte, quan es podrà visitar la mostra ubicada al Convent de Sant Francesc. A més, Sangüesa ha coordinat un cicle de cinema, que tindrà lloc tots els divendres a la Casa Ciurana, entre el 17 d’abril i el 28 de maig, i en el qual també s’inclou la pel·lícula del cinema del diumenge 10 de maig. Les pel·lícules i documentals que formaran part del cinefòrum seran “El gran dictador”, “Els últims dies”, “El tren de la vida”, “Nit i boira”, “La passatgera”, “El paradís de Hafner” i “La vida és bella”. Els actes organitzats també comptaran amb conferències a càrrec de Rosa Toran, historiadora i membre d’Amical Mathausen. Una d’elles tindrà lloc a l’institut i l’altra, oberta a tot el públic, serà el proper dissabte 18 d’abril. Finalment, el 30 de maig tindrà lloc l’acte institucional amb la instal·lació d’una placa en record de les víctimes de l’Holocaust.

Més informació: | |