Les Jornades Porcines analitzen els reptes i el futur d’un sector vital per al territori

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 14 d'abril de 2015 .
Etiquetes: ,

El santuari de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja ha albergat este mes d’abril una nova edició de les Jornades Porcines del Matarranya. Una iniciativa impulsada per l’Agrupació de Defensa Sanitària (ADS) del Matarranya i GUCO i que en esta edició s’ha centrat en analitzar els grans reptes del present i futur d’un sector vital per al nostre territori. En l’edició d’enguany s’han tractat diferents aspectes, com ara l’optimització de les explotacions porcines, el tractament de malalties o les noves lleis que estan per vindre. Encara que la intervenció estrella de les jornades d’enguany va parlar de manera molt àmplia sobre l’exportació de la carn, un dels reptes de la indústria agroalimentària del present i futur més immediat.

Miguel Ángel Juvero, de la ADS del Matarranya, va recalcar que “una edició més som aquí a les Jornades Porcines, formant als grangers en aspectes que són d’actualitat i molt importants per al sector”. Juvero va recalcar que enguany “la conferència estrella s’ha centrat en l’exportació. Exportem el 40 per cent de la producció”. D’aquí la seua importància. Unes jornades molt interessants i que han continuat any rere any. “Si anem fent-les és perquè l’assistència és important per a la zona en la que estem. Sabem que és un esforç per al ramader. Treballe tot el dia. I per la tarde i la nit ve aquí a escoltar-nos”, va recalcar Juvero. De fet, no només hi va assistir el sector del Matarranya, sinó també treballadors del Baix Aragó, Castelló, Tarragona, Casp o veterinaris professionals.

En relació a la situació del sector, Juvero va entendre que “estem en un moment crític. Està la zona vulnerable. Som explotacions petites que s’han d’anar adaptant”. Però al mateix temps “tenim la sort que està Arcoiris com a estructura”, qui té una funció primordial “tant en l’explotació com en la producció”. Per la seua part, Enric Marco va anar per la mateixa línia. “Espanya, com a estat, és un dels productors més importants d’Europa. Per l’economia de l’estat som un puntal”. Quant a reptes, “crec que ens falte donar el pas definitiu cap a la professionalització. Aquí, hem partit d’una economia familiar, d’una granja afegida a l’agricultura. I això s’ha de professionalitzar. Com si fos una indústria. Anem per eixe camí”.

Més informació: |