Morella denuncia que la Generalitat encara no ha realitzat el pagament dels serveis socials

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 21 d'abril de 2015 .
Etiquetes: ,

La regidora de benestar social, Malú Blasco, ha denunciat avui que la Generalitat Valenciana encara no ha realitzat el primer pagament als serveis socials, després de que el 1 gener 2015 entrara en vigor el nou sistema de gestió dels centres de dia i residències, entre d’altres. L’Ajuntament de Morella ja es va posicionar en contra d’aquesta modificació i va advertir que aquest sistema provocaria retards en els pagaments, ja que l’administració autonòmica, que acumula grans deutes, ha passat a ingressar directament la quantitat que els usuaris pagaven als ajuntaments o empreses gestores dels centres, i després ha de pagar als gestors dels centres.

Malú Blasco assenyala que “ja vam advertir que aquest sistema de gestió comportaria problemes, ja que la Generalitat Valenciana porta molts anys acumulant gravíssims retards en els pagaments, especialment en els serveis socials, i el deixar d’ingressar la part dels usuaris fa que la dependència de la Generalitat encara siga més gran per als centres”. Així, la regidora afegeix que “la Generalitat Valenciana sempre posa uns terminis de pagament però quasi mai els compleix i això provoca situacions greus d’asfíxia en la gestió dels centres, com hem vist en els últims anys”. En aquest sentit cal afegir que la Conselleria de Benestar Social ja hauria d’haver abonat el 30% de l’aportació anual dels usuaris al Centre de Dia i els percentatges han de ser similars en altres centres, com ara la residència. No obstant això, aquest primer pagament encara no s’ha realitzat, de manera que les entitats gestores encara no han cobrat res des de l’inici d’any. Per això, afegeix Blasco que “des de l’Ajuntament de Morella i l’empresa municipal CISE estem fent un gran esforç per poder continuar amb normalitat amb l’activitat en el Centre de Dia”.

Cal recordar que aquest canvi de sistema de gestió es va aprovar amb una manifesta manca de transparència de la Generalitat, ja que no hi va haver diàleg i es va realitzar a través d’una esmena del Grup Popular als Pressupostos de la Comunitat Valenciana per a 2015. En eixe moment, des de l’Ajuntament de Morella es va denunciar un error en els pressupostos, ja que faltava mig milió d’euros per a la Residència Sant Joan Baptista de Morella. En la jornada d’ahir es va fer pública la modificació de crèdit que va exigir el consistori local i la quantitat assignada al centre morellà és la correcta. No obstant això, tampoc s’ha executat el primer pagament després del canvi de sistema de gestió.

Finalment, la regidora Malú Blasco ha lamentat “la poca sensibilitat de la Conselleria de Benestar Social amb les persones que la necessiten, perquè com ja venim denunciant des de fa molt temps, la Generalitat està aplicant el copagament i nous mecanismes per finançar-se a través de els ajuntaments, empreses i usuaris”.

Més informació: |