Els veïns de Morella caminen cap a Vallivana

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 2 de maig de 2015 .
Etiquetes: , , , ,

Els veïns i veïnes de Morella ja han iniciat el seu tradicional camí devocional, que els porta cap a Vallivana. Centenars de “rogativeros” han partit a les nou del matí de la ciutat emmurallada, per recórrer els més de vint quilòmetres que els separen del santuari en el qual es troba la Mare de Déu. L’arribada serà cap a les sis de la vesprada, mentre que demà es farà el recorregut a la inversa. Cal recordar que l’Ajuntament de Morella posa a disposició dels veïns i veïnes autobusos per pujar de Vallivana (avui a les 19 hores) i per baixar demà (7.30 hores).

La bandera blanca marca el ritme del viatge i el segueixen la creu i tots els “rogativeros”. Mentre s’avança, els càntics de veneració a la patrona es succeeixen. Les tres parades que es realitzen durant el recorregut, tenen lloc a l’Hostal Nou, la Torreta i el Pont de la Bota, abans d’arribar sobre les sis de la vesprada a Vallivana. Els més de 20 quilòmetres de distància finalitzen en el Santuari de Vallivana, per a demà iniciar-se la pujada. A primera hora del matí, els morellans realitzen el mateix recorregut i mateixes parades, però en sentit contrari.

Com és habitual, la Rogativa només se celebra el primer dissabte de maig de cada any. Excepte en els anys sexennals, en què la data canvia i es realitza una a l’agost perquè la Mare de Déu presidisca les festes en el seu honor i una altra a l’octubre per tornar-la a “casa seva”. Amb la Rogativa se li agraeix a la Verge l’alliberament d’una pesta al segle XVII, motiu pel qual també se celebra el Sexenni. A més, en el cicle de rogatives morellà, que va donar inici la passada setmana, dura dos mesos i recorre les diferents ermites o peirons del terme, remunta el seu origen a demanar un bon any de collita.

Més informació: | | | |