Crida a la ciutadania per detenir als caça-tresors de Lesera

comarquesnord.cat . Forcall . dimarts, 12 de maig 2015 .
Etiquetes: , , ,

Els responsables de l’excavació a Lesera, jaciment que va sofrir un espoli per part de ‘caçatresors’, han llançat una crida als veïns dels Ports per intentar recaptar pistes per trobar als culpables. El director del Taller d’Ocupació de la Mancomunitat, Ramiro Pérez, i el monitor i encarregat de l’excavació de l’antiga ciutat romana, Francesc Duarte, van interposar el dimarts la denúncia i van lliurar un informe dels fets al Quarter de la Guàrdia Civil de Morella. La recerca passarà ara a les mans del Seprona que s’encarrega dels delictes al patrimoni. De moment, no s’han aconseguit avanços en la investigació i per això es demanda col·laboració ciutadana.

Pérez i Duarte continuen afectats pels esdeveniments, així com els propis alumnes del Taller d’Ocupació en matèria arqueològica que continuen treballant a la zona. S’havien frenat aquest tipus d’assalts però ara professionals del robatori de patrimoni han aprofitat el Taller per poder extreure peces de gran valor al terme de Forcall. Esperen que després de finalitzar les accions en el jaciment puguin aconseguir més dades sobre els elements que es van portar els lladres. Entre els mateixos es suposa que hi ha monedes de fa dos mil anys que acabaran al mercat negre. El temor és que es puguen succeir capítols similars en altres jaciments arqueològics o paleontològics de la zona.

La notícia va córrer com la pólvora en la jornada de dimarts i va ser molt comentada pels pobles i per les xarxes socials. La informació al Facebook de comarquesnord.cat ha aplegat ja a unes 10.000 persones. Responsables municipals també van donar la seva opinió sobre els fets. L’alcalde de Forcall i president de la Mancomunitat dels Ports, Santiago Pérez, assenyalava que la notícia és “molt trista per a la localitat i la comarca i és molt lamentable que hi hagi gent que s’aprofiti del patrimoni de tots per enriquir-se, s’han portat material que estava enterrat fa centenars d’anys per al seu propi benefici.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, va mostrar la seva “solidaritat” amb els responsables del Taller d’Ocupació i assenyalava que “estan fent un gran treball” i els va traslladar ànims, coincidint amb Santi Pérez en què “ha estat molt trist i lamentable el que han fet els espoliadors a la ciutat romana de Lesera”. També va expressar el seu sentiment la forcallana, Mónica Segura, autora del llibre ‘El Meravellós Viatge de Libori’ que forma part d’un projecte pels més menuts sobr

Més informació: | | |