Comencen els treballs de la polèmica depuradora de La Freixneda

comarquesnord.cat . La Freixneda . dimarts, 2 de juny de 2015 .
Etiquetes:

Ahir van començar els treballs de la futura depuradora (EDAR) de La Freixneda, unes instal·lacions que han generat inquietud i preocupació a parts iguals entre els veïns del poble. I és que el Pla de Depuració no pare d’aixecar polseguera al Matarranya, en general, i a La Freixneda, en particular. Divendres, la Casa de la Vila va albergar una reunió entre el consistori i l’empresa constructora, informant que les obres començaven dilluns. Precisament, ahir dilluns va començar el moviment de terres d’on s’aixecarà la futura depuradora. Mentre s’iniciaven les obres a les hortes, dins del consistori es vivia una segona reunió on eren presents la Comissió de Depuració de La Freixneda, tècnics de l’Institut Aragonès de l’Aigua i empresa. Uns i altres tenen discrepàncies en si poden començar les obres o no. La Freixneda diu que no. El Govern d’Aragó diu que sí.

Tot i no tindre la llicència d’activitat, les obres de la futura depuradora de La Freixneda es podien iniciar sempre i quan l’empresa constructora presentés una declaració de responsabilitat. Esta declaració s’ha presentat. Ara bé. Un informe del INAGA relatiu a la depuradora de La Freixneda destaque una sèrie de condicionants. El primer, que els fangs obtinguts en el procés de depuració seran entregats al gestor autoritzat, cosa que per ara no implique res. El segon, que el projecte de la línia elèctrica aèria s’ha d’ajustar al Decret 34/2005. El tercer, i al que s’aferre el consistori de La Freixneda, és que “les obres se faran fora del període comprès entre abril i juliol, els dos inclosos”, ja que són els mesos que corresponen a la fresa d’espècies com la bòtia, la madrilleta o la madrilla, peixos presents al riu Matarranya.

Segons al·leguen des de La Freixneda, les obres no es poden dur a terme fins que arribe l’agost perquè així ho condicione l’informe del INAGA a dia 28 de març de 2005. Una situació pareguda està passant a Vall-de-roures. Els treballs de la depuradora continuen al seu ritme tot i que sectors ecologistes creuen que haurien d’estar parades perquè així ho va dir INAGA en els seus informes. Tot i les discrepàncies entre consistori i IAA, la realitat és que ahir van arribar les màquines a La Freixneda i van començar els moviments de terra a la finca que albergarà la futura depuradora intensiva de la vila. La Freixneda és un dels municipis del Matarranya que s’ha revelat contra les depuradores que projecte la DGA, exigint alternatives més eficients, tant econòmica com ecològicament parlant, i que no hipotequen el futur del poble.

. ‘No especifique ni distàncies ni res’

Des del consistori, ara en funcions, la regidora Ana Marta Romeo va ser clara. Romeo va recordar que l’empresa adjudicatària “va presentar la sol·licitud d’activitat. S’ha començat a tramitar”, cosa que implique “l’informe d’urbanisme, l’informe de sanitat i l’autorització de Confederació, i tot això s’ha de remetre a INAGA”. En relació a estes discrepàncies sobre els condicionants del INAGA, Romeo va explicar que “ara han començat les obres. Ells consideren que estan a 1 quilòmetre del riu i poden començar. Però l’únic document que tenim no parle ni de cabals ni de quilòmetres. Ens trobem en una discrepància jurídica”. Mentre l’empresa creu que “poden treballar perquè les obres no afecten els peixos, natres diem que el document no especifique ni distàncies ni res”.

Des del consistori de La Freixneda, Romeo va lamentar que hagen decidit iniciar obres en ple procés de negociacions per a constituir ajuntaments i DGA. “L’ajuntament de La Freixneda ha seguit tots els procediments que havia de fer. Ha complert en tot allò que marque la llei. I que vinguen en període de funcions i no esperon 13 dies…” Romeo entén que darrere d’estes presses pot haver-hi el canvi de rumb que pot prendre la DGA. “El Govern d’Aragó està a punt de canviar. Hi ha partits que tenen la possibilitat d’entrar al govern i estan en contra del Pla de Depuració d’Aragó”. També està el fet que “algú ha d’incórrer el gasto de construcció. I a l’ajuntament no ens poden reclamar res perquè hem complert en tots els procediments administratius i legals”. Precisament este dimecres (3 de juny) hi haurà a Saragossa una concentració contra el Pla de Depuració d’Aragó.

Més informació: