Morella ha culminat dos mesos de commemoracions pel 70è aniversari de l’alliberament de Mauthausen

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 4 de juny de 2015 .
Etiquetes: ,

Morella ha recordat i homenatjat als veïns de la comarca dels Ports que van ser exterminats en els camps de concentració de Mauthausen. Durant dos mesos, el consistori, junt a l’Amical Mauthausen i el Club d’Amics dels Ports Ràdio, ha organitzat activitats per divulgar el que va succeir en aquest episodi històric i per homenatjar els veïns que hi van perdre la vida. Un d’ells, ha sigut l’exposició “Imatges i memòria de Mauthausen”, que ha tancat les portes amb 10.500 visitants, la qual cosa suposa un èxit rotund.

La regidora Maria Rallo ha fet una valoració positiva de com s’ha desenvolupat aquesta commemoració. Durant dos mesos, a Morella s’han organitzat conferències, com les de la membre de la junta directiva d’Amical Mauthausen, Rosa Toran, a l’IES Els Ports i l’ajuntament, cicles de cinema, l’acte institucional amb el descobriment de la placa del Portal del Rei o l’exposició que s’ha ubicat en el Convent de Sant Francesc. El cinefòrum l’ha organitzat el director dels Museus de Morella, Carlos Sangüesa, al qual Rallo ha agraït la seva implicació. Dins d’aquest cicle, s’han projectat les pel·lícules “El gran dictador”, “Els últims dies”, “El tren de la vida”, “Ida”, “Nit i boira”, “La passatgera”, “El paradís de Hafner” i “La vida és bella”.

La regidora explica que “el balanç d’aquesta commemoració ha estat molt positiu, ja que aquestes activitats han servit per conèixer bé tot el que va ser aquest autèntic infern en vida i que també ens va tocar molt de prop, ja que moltes persones de Morella i la comarca van estar en camps de concentració i moltes d’elles van ser assassinades”. A més, recordava que aquestes activitats també han servit per ampliar la programació cultural i turística, com es pot observar amb els més de deu mil visitants que ha tingut l’exposició del Convent de Sant Francesc. Maria Rallo també ha agraït la col·laboració i implicació a l’Amical Mauthausen.

Cal assenyalar que Mauthausen va ser un dels camps de concentració més cruels en la Segona Guerra Mundial, ja que per aquest van passar 200.000 persones, de les que van ser assassinades 120.000. Entre elles, vint-i-dos veïns de la comarca dels Ports.

Més informació: |