Declaren l’aigua de boca de La Freixneda no potable per l’alt nivell en nitrats

comarquesnord.cat . La Freixneda . dijous, 11 de juny de 2015 .
Etiquetes: ,

Abans d’ahir, dimarts 9 de juny, l’ajuntament de La Freixneda va anunciar que l’aigua de boca del municipi no és apta per al consum humà. “Les analítiques que s’efectuen regularment sobre les aigües han detectat un elevat nivell en nitrats i les aigües no són aptes per al consum de boca”, va explicar en primícia l’alcalde en funcions de La Freixneda, José Ramón Gimeno, a este mitja de comunicació. Una problemàtica que s’està estenent per diferents pobles de la conca del riu Matarranya i el Tastavins i que posen en entredit la qualitat de les aigües i l’estat de salut dels aqüífers. En relació a la situació de La Freixneda, Gimeno va assegurar que “tan prompte les analítiques han determinat que les aigües contenien un nivell de nitrats superior al adequat perquè les aigües siguen aptes per al consum humà s’ha comunicat als veïns la situació”.

A la vegada, l’ajuntament, ara en funcions, ha sol·licitat a la Diputació Provincial de Terol i a la Subdelegació del Govern d’Espanya a Terol el seu suport per solucionar esta situació. Gimeno va recalcar que també s’han posat en contacte amb l’Institut Aragonès de l’Aigua, “però s’han desentès de la greu situació. Potser és perquè hem estat crítics amb el Pla de Depuració d’Aragó, cosa que em pareix lamentable”. La primera mesura per afrontar la delicada situació en la que es trobe La Freixneda serà la instal·lació de màquines desnitrificadores en diferents punts d’aigua públics per garantir un subministre d’aigua de qualitat. A la vegada, s’estan duent a terme diferents treballs a la llera del riu Matarranya, on es trobe l’actual captació, per a millorar la qualitat de l’aigua.

Per un altre costat, Gimeno va remarcar que “en els últims mesos, des de l’ajuntament hem treballat per millorar este servei. Veient amb preocupació els problemes existents a altres municipis i l’augment constant dels nitrats, vam optar per construir una nova captació“. Un pou que segons els estudis aportaria unes aigües amb una qualitat òptima i que està pendent de la instal·lació de les bombes d’extracció per a poder entrar en funcionament. Des de l’ajuntament, segons Gimeno, “hem adoptat com a mesura urgent la instal·lació d’unes bombes provisionals per a esta nova captació. Estem a les portes dels dies de major consum hem de donar, entre tots, una solució ràpida i eficaç”. L’equip de govern en funcions ha adoptat, en una reunió d’urgència, establir una ajuda a la ciutadania per a la compra d’aigua potable per tal de reduir els problemes existents.

Més informació: |