Milloren les analítiques però es mantenen les restriccions d’aigua a La Freixneda

comarquesnord.cat . La Freixneda . divendres, 12 de juny de 2015 .
Etiquetes: ,

(ACTUALITZACIÓ)
Tot i que les últimes analítiques diuen que la qualitat de l’aigua de boca a La Freixneda ha millorat, es mantenen les restriccions anunciades per l’ajuntament el passat 9 de juny. El dimarts, La Freixneda va donar a conèixer que l’aigua que ix de l’aixeta no era apta per al consum humà. Així ho confirmaven les últimes analítiques fetes al punt de captació, que fixaven en 64 mil·ligrams per litre (mg/l) el nivell de nitrats. Unes noves anàlisis fetes ahir van apuntar cap a una baixada en la presència de nitrats, ja que estos se situaven en 49 mil·ligrams. Tot i això, el consistori (ara, en funcions) manté les restriccions i recomane no utilitzar l’aigua de l’aixeta ni per a beure ni cuinar. I és que el Reial Decret 140/2003 estableix en 50 mil·ligrams el límit màxim per a considerar una aigua apta per al consum humà.

En una entrevista en primícia a Ràdio Matarranya, l’alcalde en funcions, José Ramón Gimeno, va explicar que “les analítiques que s’efectuen regularment sobre les aigües van detectar un elevat nivell en nitrat”, per la qual cosa “les aigües no són aptes per al consum de boca”. Una problemàtica que s’està estenent per diferents municipis de la conca dels rius Matarranya i Tastavins i que pose de manifest el problema de la gestió de residus ramaders a la conca fluvial. Gimeno va recalcar que “tan prompte com les analítiques han determinant que les aigües contenien un nivell de nitrats superior al que està permès per al consum humà, s’ha comunicat la situació als veïns”. Al mateix temps, Gimeno va anunciar que provisionalment el consistori subvencionarà l’aigua per al consum humà que necessiten els seus veïns.

. Màquines desnitrificadores

Davant d’esta problemàtica, el consistori també va sol·licitar a la Diputació Provincial de Terol i a la Subdelegació del Govern d’Espanya a Terol el seu suport per solucionar esta situació. Gimeno va recalcar que també s’havien posat en contacte amb l’Institut Aragonès de l’Aigua, “però s’han desentès de la greu situació. Potser és perquè hem estat crítics amb el Pla de Depuració d’Aragó, cosa que em pareix lamentable”. La primera mesura per afrontar la delicada situació en la que es trobe La Freixneda serà la instal·lació de màquines desnitrificadores en diferents punts d’aigua públics per a garantir un subministre d’aigua de qualitat. A la vegada, s’estan duent a terme diferents treballs a la llera del Matarranya, on es trobe l’actual captació, per a millorar la qualitat de l’aigua.

Per un altre costat, Gimeno va remarcar que “en els últims mesos, des de l’ajuntament hem treballat per millorar este servei. Veient amb preocupació els problemes existents a altres municipis i l’augment constant dels nitrats, vam optar per construir una nova captació“. Un pou que segons els estudis aportaria unes aigües amb una qualitat òptima i que està pendent de la instal·lació de les bombes d’extracció per a poder entrar en funcionament. Des de l’ajuntament, segons Gimeno, “hem adoptat com a mesura urgent la instal·lació d’unes bombes provisionals per a esta nova captació. Estem a les portes dels dies de major consum i hauríem de donar, entre tots, una solució ràpida i eficaç”. L’equip de govern en funcions va adoptar, en una reunió d’urgència, establir una ajuda a tots els veïns per a la compra d’aigua potable per tal de reduir els problemes existents.

Més informació: |