El PAR governarà en 8 municipis. El PP es quede els pobles més grans

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 15 de juny de 2015 .
Etiquetes:

Dissabte van ser investits els 18 alcaldes i alcaldesses del Matarranya. Fins a 10 cares noves als consistoris del territori per als pròxims 4 anys. Mari Àngels Vaquer (Arenys de Lledó), Juan Enrique Celma (Beseit), Trini Aguar (Fórnols), Ramón Alonso (que ja va ser alcalde per Lledó fa uns anys), Exa Sorolla (Massalió), José Ramón Guarc (Mont-roig), Alfonso Guardia (La Portellada), Juan Carlos Arrufat (Torredarques), Lola Lleonart (la Torre del Compte) i Susana Traver (Valljunquera). A les cares noves s’hi sumen els alcaldes i alcaldesses que la passada legislatura teníem al Matarranya. És el cas de Josep Maria Salsench (Calaceit), Fernando Camps (Queretes), José Ramón Gimeno (La Freixneda), Mari Carmen Agud (Fontdespatla), Paco Esteve (Pena-roja), Fernando Cavero (Ràfels), José Miguel Timoneda (la Vall del Tormo) i Carlos Boné (Vall-de-roures). Fernando Cavero, que inicie la seua 5ena legislatura, és l’alcalde amb més anys a les seues esquenes.

Pel que fa als colors polítics, el PAR serà el partit que ostentarà més alcaldies. En tindrà un total de 8, tenint un pes important a tota la conca del Tastavins. A les 7 majories que va traure el passat 24 de maig (Fontdespatla, Lledó, Pena-roja, La Portellada, Ràfels, Torredarques i la Vall) s’hi sume l’alcaldia de La Freixneda, que compartirà amb PSOE (2 anys i 2 anys). El PAR també ha estat determinant per a l’alcaldia de Massalió, que se la quede el PP. De fet, el Partit Popular tindrà un total de 7 alcaldies, i governarà als municipis més poblats. Els cinc pobles més grans del Matarranya (Vall-de-roures, Calaceit, Queretes, Beseit i Massalió) estan en mans del PP. A ells s’hi afegeixen Fórnols i la Torre del Compte. Per la seua part, el PSOE es quede amb un total de 4 alcaldies. A les majories d’Arenys de Lledó, Mont-roig i Valljunquera s’hi sume la coalició feta a La Freixneda. Allí, PAR i PSOE mantenen pacte de governabilitat quatre anys més, amb els 2 primers anys d’alcaldia per al PAR i els 2 últims per al PSOE.

. No es respecten les llistes més votades

Només a dos municipis del Matarranya han estat necessaris els pactes de coalició. És el cas de Massalió i La Freixneda. I tant a un municipi com a l’altre no governarà la llista més votada. En el cas de La Freixneda, el PP va ser la llista més votada. Ara bé. Els 128 vots del PP davant els 126 vots del PAR pràcticament donaven un empat tècnic entre uns i altres. Finalment, el PSOE s’ha decantat per un govern de coalició amb el PAR, encara que també va proposar un tripartit al qual ni PP ni PAR en van voler saber res. En el cas de Massalió, el PSOE va guanyar les eleccions. Va traure 149 vots davant dels 117 vots que va sumar el PP. Vots, però, insuficients per a traure la majoria absoluta. El PAR, que té un regidor, ha pactat amb el PP, mantenint la mateixa coalició de l’última legislatura. En alguns pobles amb majoria absoluta, els alcaldes també han estat investits amb els vots d’altres formacions. És el cas de Queretes, on el PP té la majoria, també va rebre el vot de confiança del PAR. A Pena-roja, el PSOE va votar la investidura del PAR.

Més informació: