La resta de dinosaure més important trobada mai als Ports continua destruint-se per la desídia de l’administració

comarquesnord.cat . Castelló . dilluns, 13 de juliol 2015 .
Etiquetes: ,

La major troballa paleontològica dels Ports segueix destruint-se baix d’una escala en Penyeta Roja des de 2009. Malgrat la denúncia pública que es va realitzar fa just tres anys, mitjançant els mitjans de comunicació i, fins i tot, en plens com el de l’ajuntament de Morella o el de la Diputació, la peça més important de dinosaures trobada a la zona continua sense moure’s del lloc on es va dipositar. Un espai descurat, en un passadís obert, a l’edifici en el qual estan les instal·lacions de la Sotsdirecció de Conservació, Restauració i Recerca de CulturArts de la Generalitat a Castelló. Únicament, després de la polèmica, es va tapar la peça, partida en dos per personal de l’antic IVACOR, i es va posar una tela sobre la tanca d’obra que delimita la zona baixa de l’escala.

El procés de conservació i trasllat d’una peça d’aquestes dimensions va ser complicat. Havien de moure’s fòssils de part de la pelvis, vèrtebres i costelles d’aquest Sauròpode. El bloc del tronc el componien peces de fins a metre i mig de longitud. Després d’una “meticulosa i laboriosa extracció” com apuntaven els encarregats de la mateixa per evitar que tant important peça patira dany algun “la mòmia SAV08-100” va ser dipositada al maig de 2009 a la seu de Castelló del llavors denominat IVAC+R (Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals), a l’edifici de Penyeta Roja.

La major troballa paleontològica es destrueix baix una escala

“Les restes del sauròpode trobal tal 2008 als Ports segueixen en un lloc sense condicions”, apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

Per les dimensions de la peça, els responsables de custodiar-la la van deixar sota una escala. A més del lloc i les condicions on s’havia deixat, es va retirar el poliuretà i les gases que cobrien i protegien la peça de la degradació ambiental, i es va partir l’estructura metàl·lica que subjectava el fòssil i també la troballa “danyant-ho greument i comprometent l’estabilitat estructural del mateix” assenyalaven experts en matèria paleontològica.
 Van ser dies de declaracions contraposades, assegurant els responsables de conselleria, com el llavors director territorial de Cultura, Francisco Medina que “la peça està a l’edifici de l’IVACOR que és qui s’encarrega de restaurar-ho. A tots ens agradaria que la restauració fos més ràpida” o Carmen Pérez, directora de l’IVACOR que va afirmar que a l’octubre de 2012 es restauraria. A dia d’avui, tot continua igual. La peça, presumiblement, estarà més deteriorada després de sis anys sense retirar-la de sota una escala de Penyeta. Responsables d’excavacions paleontològiques als Ports demanden que, “com a mínim”, la peça estigui en un lloc de magatzematge “segur i en condicions” de cara a futures actuacions de restauració en el major tresor de dinosaures trobat als Ports fins avui.

A més, segons informaven responsables paleontològics, tant l’anterior Directora General de Cultura, Marta Alonso, com la Cap de Servei, Consuelo Matamoros, coneixedores de l’estat d’aquesta peça tan important per al patrimoni cultural valencià “no van actuar per evitar la seva deterioració”. Tampoc ha estat per falta de pressupost, ja que en el 2013, la Diputació de Castelló va treure una beca de dos anys, per a la restauració de peces paleontològiques de les “comarques castellonenques”, la responsable de les quals ha estat Nuria Felip, no obstant això “aquests diners tampoc han servit perquè del 2013 al 2015 s’actués sobre la peça, i de fet pocs són els fòssils de Castelló que han estat restaurats”.

Segons remarcaven els experts “el temps ha demostrat que ni és el lloc, ni són les condicions adequades, en les quals es troba el fòssil SAV08-100 en Penyeta, i que el IVACOR no posseeix en l’actualitat els tècnics adequats, ni els espais habilitats, per dur a terme la restauració d’una peça tan delicada i important del patrimoni cultural dels Ports. Ara poden tornar a sortir els tècnics i els polítics responsables de patrimoni a difamar i llançar promeses d’una restauració imminent, solament esperem que dins de tres anys més no hàgim de seguir descrivint com la major troballa paleontològica dels Ports ha quedat destruït sota una escala”.

El tresor paleontològic abandonat són cinc vèrtebres dorsals d’un gran Sauròpode de fa 120 vint milions d’anys, del Cretàcic Inferior, el descobriment del qual per un equip d’investigadors a l’agost de 2008 a Sant Antoni de la Vespa va tenir repercussió mundial. Es va considerar com un dels descobriments més importants i complets d’Europa. Per la posició en la qual es va treure del terra, gran part de la seva estructura òssia estava intacta, fet que va impulsar que es considerés un de les troballes més espectaculars dels últims anys d’un dinosaure que podia aconseguir vint metres de longitud. El prestigiós paleontòleg, Francisco Ortega, considerava després de l’extracció que era una peça “única, prou singular i important, gran i complexa, per merèixer estar exposat en un entorn per transmetre la notorietat que té, esperant que acabi en un museu”. Set anys després del descobriment no s’ha trobat museu i, a més, continua abandonada baix d’una escala.

Més informació: |