A més de la important peça de dinosaure abandonada baix una escala, hi ha més peces de La Vespa sense restaurar

comarquesnord.cat . Castelló . dimarts, 14 de juliol de 2015 .
Etiquetes: ,

El cas de la troballa paleontològica més important abandonat baix una escala no seria únic. Altres fòssils que formen part del sauròpode de Sant Antoni de la Vespa es troben emmagatzemats en condicions “poc propícies” en diferents espais de Penyeta Roja malgrat la gran importància de les restes. Serien més de 50 peces que es troben disgregades per l’actual seu de la Sotsdirecció de Conservació, Restauració i Recerca de CulturArts de la Generalitat a Castelló. Un dinosaure que es va trobar en el terme de Morella gràcies a dues campanyes, una en 2005 i una altra en 2008. Un descobriment que podria ser un referent a nivell mundial per a la paleontologia dels Ports i la Comunitat Valenciana.

Malgrat això, la restauració de les peces trobades no va complir el calendari previst en un inici, per la qual cosa els fòssils no han pogut ser estudiats per especialistes, ni publicats en revistes especialitzades. Tampoc s’han pogut exposar en museus, com han defensat reiteradament els components de l’equip d’excavació, tal com si que es fa en províncies com Terol. Les úniques parts trobades en el jaciment que es van posar en valor fa tres anys van ser unes potes d’un dinosaure diferent al de les ‘mediàtiques’ vèrtebres abandonades sota una escala. Al principi van estar exposades al Museu de Belles Arts de Castelló i fins a fa unes setmanes a l’ajuntament de Morella.

El retard en la resta de restauracions, segons els experts “no s’entén”. Segons apunten, al maig de 2006 van començar les tasques de neteja i restauració dels fòssils de la primera campanya. Malgrat que la Generalitat va invertir entre maig de 2006 a juny de 2009 un total de 205.726,88 euros, dels quals 185.726,88 van ser en mà d’obra i 20.000 euros en material necessari, únicament es van restaurar 57 fòssils de Sant Antoni de la Vespa, que representen la meitat dels fòssils de la campanya de fa just deu anys, així com tampoc s’ha actuat en gran part dels fòssils de l’excavació de 2008.

Experts consultats i empreses de restauració especialitzades en paleontologia han indicat que amb aquest pressupost s’hagués pogut restaurar tot el material del 2005 i gran part dels fòssils de la campanya de 2008.

Per tot això, segons assenyalen “el sobrecost de la restauració és injustificat, més encara quan la major part és en personal i no en despesa de materials”. També denuncien que a aquests diners cal afegir una beca de la Diputació de Castelló que va atorgar per a que durant dos anys, del 2013 al 2015, es restauraren peces paleontològiques de les “comarques castellonenques”. Unes inversions que tampoc van servir perquè s’actués sobre la ‘mòmia’ que durant sis anys ha estat deteriorant-se sota una escala, així com per restaurar altres peces importants que estan emmagatzemades en “condicions inadequades”.

Més informació: |