La calor extrema fa de la campanya de la sega una de les més fluixes dels últims anys

comarquesnord.cat . Mont-roig . dijous, 30 de juliol de 2015 .
Etiquetes:

La calor extrema de les últimes setmanes ha tingut unes conseqüències nefastes per a la campanya de la sega. La d’este 2015 passarà a ser una de les segues més fluixes dels últims anys. La campanya s’ha avançat per la calor, la palla no ha crescut suficient i el rendiment del gra ha segut més bé escàs. I això que les previsions a inicis d’abril eren bastant bones per al sector. Però la calor extrema ha fet que cap racó del territori s’hage salvat, tenint uns efectes negatius per al cereal del Matarranya. De fet, des del sindicat UAGA-COAG recorden que “la producció de cereals durant esta campanya 2015 es pot situar per davall de la mitjana dels últims cinc anys” a l’Aragó. El sindicat agrari puntualitze que “les produccions finals són molt dispars al territori per la diversitat de zones”, però vistes les previsions d’abril, la campanya es pot considerar limitada.

Bernardo Funes, veí de la Vall i encarregat del sindicat UAGA-COAG al Matarranya, va apuntar que “teníem una campanya amb unes perspectives molt bones. Però estes calors tan tremendes que hem tingut, amb eixe aperitiu que vam tindre al mes de maig, van matar el cereal abans d’hora. Quan estava fent-se el gra es va assecar i hem tingut una collita molt irregular. Depèn una mica de les altituds, però la collita ha estat bastant justa”. Les hectàrees del Matarranya ja són, en línies generals, bastant escasses. I esta vegada hem tingut una sega molt limitada. Funes va explicar que “pels comentaris que ens arriben, contra més alts estaven els bancals més tard ha eixit el cereal, les calors no han afectat tant i ha hagut un major rendiment. Però a les zones baixes ha segut bastant desastre en producció de gra. En alguns casos inclús de producció de palla”.

El rendiment també ha baixat de forma important. “La calor ha xafat tots els esquemes. De ser rentable, la sega ha passat a ser un desastre. Lamentablement estem en una zona molt vulnerable. I ja no sol la quantitat, sinó que el pes específic del gra ha segut molt reduït”. El sector venia d’unes bones perspectives. “El cereal era un dels cultius que s’havia escapat de la ploguda del mes de març. Per al llenyós no va ser tan bo perquè els va agarrar en plena floració. Però el cereal es va escapar”. Funes va entendre que ha segut una de les pitjors campanyes dels últims anys. “Si vens d’una perspectiva dolenta estàs mentalitzat. Però hi havia possibilitats de fer una bona collida. Ve un any com este i et trenque tots els esquemes. És el pare nostre de cada dia de l’agricultor. Les hectàrees de regadiu casi han tret la producció habitual. Però la majoria d’hectàrees són de secà”.

. El cas dels llenyosos

Pel que fa a l’ametler, Bernardo Funes va apuntar que per a les varietats de floració més matinera, “com són la llarga o la marcona, i que més tenim per esta zona, els arbres ho han passat fatal. Les aigües de març van caure en plena floració i van quedar quatre ametles. Però en les tardanes tenim una quantitat d’ametla important. Si hagués plogut abans de la floració, tindríem ple. Però pel que fa a les varietats llarga i marcona, serà una campanya escassa”. A l’Aragó destaquen que pot viure’s una caiguda d’unes 3.000 tones de gallo. La calor tampoc ha ajudat a l’ametler, que és un arbre que ha patit molt. “Fa falta aigua perquè l’arbre no pateixo tant i el gallo es faça més gran, que marque el rendiment de l’ametlla. Quant a preus està molt bé per a l’agricultor”, va destacar Funes. “La llàstima és que no serà una collita com l’any passat”.

Més informació: