La Freixneda recupere la normalitat i declare l’aigua de l’aixeta potable

comarquesnord.cat . La Freixneda . divendres, 31 de juliol de 2015 .
Etiquetes: ,

La Freixneda ha recuperat la normalitat i des d’ahir a migdia ja pot beure i cuinar amb l’aigua que ix de l’aixeta. Les últimes analítiques han confirmat que el nivell de nitrats de l’aigua de boca ha baixat de forma considerable, i Sanitat ha aixecat les restriccions que recomanaven no utilitzar l’aigua de l’aixeta fins a nova ordre. Segons va explicar dimecres en primícia Ràdio Matarranya i com ix publicat en l’últim diari Notícies del Matarranya, el consistori estava pendent de rebre els resultats de les últimes anàlisis que s’han fet a l’aigua de boca, i que auguraven uns bons resultats. Per este motiu, i per ara, no caldrà utilitzar la desnitrificadora que s’ha instal·lat a l’antic escorxador, i que estava ja a disposició dels veïns perquè tingueren un punt d’aigua potable. Encara així, esta màquina desnitrificadora es quedarà a La Freixneda a expenses de com evolucione la qualitat de l’aigua de boca durant l’estiu.

En una entrevista a la ràdio, José Ramón Gimeno, alcalde de La Freixneda, va apuntar que “damunt de la taula tenim un informe de Sanitat que ens diu que l’aigua de La Freixneda és potable perquè les últimes analítiques han eixit bé. Farem un bando per anunciar que l’aigua del poble és potable”, va afegir ahir a Ràdio Matarranya. Gimeno va concretar que “hem baixat dels 50 mg/l. De fet, estem bastant per davall dels 50 mg/l i s’ha redactat este informe confirmant que l’aigua és potable i podem consumir-la”. Al llarg de l’última setmana, l’aigua de boca s’ha mantingut per davall dels límits que estan marcats per la Unió Europea per considerar que una aigua és apta o no per al consum humà, temps suficient per aixecar les restriccions. Gimeno va recalcar que “hem volgut ser prudents i fer les coses bé. No volíem que fos un miratge” i després tornar a tallar el subministre, ja que durant les últimes setmanes els nitrats han fet molts alt i baixos.

La qüestió és que “este agost tenim el subministre d’aigua assegurat”, va dir l’alcalde de la vila, recordant també que “tenim una màquina instal·lada que per ara no cal posar en marxa. Esta desnitrificadora la tindrem aquí per si en un moment donat tornen a pujar els nitrats. Però penso que no serà el cas”, va entendre Gimeno. A partir de setembre, si no es viuen els problemes d’estes últimes setmanes, Diputació retiraria la màquina. Des del consistori van recordar també que han segut unes setmanes complicades i van agrair als veïns la seua paciència i comprensió. Al llarg d’estos últimes dies també s’han pres accions per corregir el nivell de nitrats i per a descartar possibles causes. Es va reparar un tram de 100 metros de canalització. S’ha declarat també “una zona vulnerable on no es podran tirar purins i on els agricultors hauran de tindre molta precaució en abocar els abonaments nitrogenats”, va recordar José Ramón Gimeno.

. La batalla de l’aigua

Des de La Freixneda s’han donat altres passes. Recentment s’ha enviat una proposta a la Diputació per fer un estudi geològic per si cal fer una nova captació d’aigua de boca al poble “on tinguem aigua de garantia”. Gimeno també va fer una reflexió sobre l’aigua a la comarca. “La problemàtica la tenim tots els pobles. No és una cosa puntual que ara ha aparegut a La Freixneda. Crec que entre tots hem de fer força perquè es posen en marxa les plantes de purins, perquè els agricultors facen un ús raonable dels abonaments, perquè es depuren les aigües residuals que van a parar al riu. No és faena d’un únic sector, sinó de tota la gent d’esta comarca. Si anem tots en la mateixa direcció, al final podrem recuperar els nostres rius. Ho hem de fer entre tots”. Missatge molt en la línia del que va fer el nou conseller de Comarca, Rafa Martí, en l’acte d’investidura, quan va demanar un front comú per la preservació de la conca fluvial del Matarranya.

Més informació: |