La Torre del Compte i el Matarranya demanaran la zona catastròfica pels efectes de la pedra

comarquesnord.cat . la Torre del Compte . dimarts, 1 de setembre de 2015 .
Etiquetes:

L’ajuntament de la Torre del Compte i la Comarca del Matarranya faran la petició de zona catastròfica per contrarestar l’enorme malesa que va causar la pedregada que ahir a la tarde va arrasar el centro de la comarca. Els veïns i les veïnes de la Torre han avaluat, al llarg del matí d’avui, els efectes de la forta pedregada. Teulades xafades, llunes, vidres i retrovisors de cotxes destrossats, cultius d’oliva perduts o finestres i balcons foradats, són les principals conseqüències d’una pedregada que la Torre tardarà en oblidar. Durant la tarde d’ahir, sobre les cinc i quart, en plena celebració del dia del patró, Sant Ramon, van començar a caure pedres de la mida de pilotes de tenis. Els veïns concentrats a la plaça es van refugiar on van poder, perquè la descàrrega
de pedra va ser seriosa. De fet, moltes de les taules que hi havia escampades per la plaça van quedar desfetes. La pedra inclús va ferir algun veí, patint impactes a l’esquena o als peus. Per sort, no es van haver de lamentar danys personals més enllà d’alguna ferida lleu.

Lola Lleonart, alcaldessa de la Torre, encara no s’ha recuperat del disgust. “Ahir per la tarde estàvem vivint la festa de Sant Ramon. Hi havia 300 persones a la plaça fent un dinar de convivència, i allò va ser un caos. Podem donar gràcies que no hi va haver cap ferit greu”. Durant el matí d’avui “hem estat mirant la malesa que ha fet la pedra. Tenim el poble destrossat”. La Lola va reconèixer que “van caure unes pedres molt grosses, com a ous de gallina. Va ser cosa de cinc minuts, però sense gens d’aigua. Tenim algun veí en cops per la pedra”. Les conseqüències de la pedregada són perfectament visibles avui. “Les teulades estan totes afectades. Tenim malesa a tot el poble. Les grues, de cotxes, igual s’han endut 50 o 60 cotxes. Fatxades, canals, portes, finestres, claraboies… Està tot arrasat”. Durant la jornada d’avui està previst que arribe un pèrit que valoro els danys i la destrossa, i des de l’ajuntament de la Torre van confirmar que faran la petició de zona catastròfica.

Des del municipi també es van mostrar preocupats per la previsió del temps de cara als pròxim dies, ja que donen jornades d’inestabilitat i les teulades estan tots carregades de forats i filtracions. Una pedregada que “sobretot ha afectat el poble, perquè a l’estació, que està a només 2 quilòmetres, no ha passat res. I a La Freixneda no ha segut tan forta esta pedregada”, va afegir Lleonart. Durant el matí d’avui, la Comarca del Matarranya s’ha posat a disposició de l’ajuntament de la Torre per al que calgue. “Ens ha assessorat molt bé i ens han confirmat que demanaran també la zona catastròfica. També ens han dit que qualsevol cosa que necessitem, tenim la Comarca a disposició”. Precisament, i des del Consell Comarcal, el seu president, Rafa Martí, va reconèixer que “la pedra ha fet molt mal i es pot declarar zona catastròfica. Estan totes les teulades xafades. Hi ha molts de cotxes amb les llunes trencades. Els edificis municipals afectats… Ha estat una pedregada molt concentrada, que sobretot ha afectat a la Torre”.

Encara així, la pedra també va afectar de manera rellevant a La Freixneda, sobretot al terme, quedant-se més a la zona del riu. La pedregada, més debilitada, també va tindre presència a Calaceit, Queretes, Arenys de Lledó i Lledó.

. Problemes al senyal telefònic i a internet

La forta tempesta que va caure ahir a la tarde el centro del Matarranya ha derivat també en problemes en el senyal de telefonia i d’internet. Durant el matí d’avui, la Torre del Compte no tenia senyal de telèfon fixo i tampoc d’internet, de tal manera que era molt complicat posar-se en contacte amb les administracions superiors per a poder gestionar la crisi de la pedregada. En una situació molt pareguda estaven a La Freixneda, com també a Vall-de-roures, on s’han produït problemes importants en el senyal de telèfon fixo. En el cas de Beseit, també s’han donat problemes en les telecomunicacions.

Més informació: