Pena-roja trau a exposició pública el servei de gestió de la planta de purins

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 22 de setembre de 2015 .
Etiquetes: ,

La posada en marxa de la planta de purins de Pena-roja inicie el seu compte enrere. El passat dissabte 5 de setembre el consistori va aprovar la constitució del servei de gestió de purins, un requeriment previ per a poder licitar la planta de residus ramaders. Una vegada publicat al butlletí s’obrirà període d’al·legacions. Tancat este termini, i resoltes les al·legacions, Pena-roja podrà licitar la planta de purins, unes instal·lacions que van lligades al futur de les explotacions ramaderes de la vila i dels pobles veïns. Pena-roja, de la mateixa manera que Mont-roig i Fontdespatla, van entrar en zona vulnerable per l’alta concentració de nitrats ara farà dos anys, una figura que marque unes restriccions més rigoroses a l’hora de gestionar els purins. La planta de purins pot ser la solució als excedents ramaders que es generen a la conca alta del riu Tastavins. De fet, Francisco Esteve, alcalde de Pena-roja, està convençut que el futur ramader del territori passe per estes plantes, i va recordar també que hi ha empreses interessades en la seua gestió.

El propi Esteve va considerar que “abans de les festes vam decidir fer ple extraordinari i així no perdre més temps. Hem creat este servei” de gestió de la planta, i el següent pas serà “la licitació d’esta planta. Esperem que d’una vegada per totes la posem en marxa. Hem tingut moltes complicacions, i des d’algunes administracions no s’han fet els esforços que s’havien de fer. Però des d’inicis d’estiu hem vist què esta passant en l’aigua potable d’esta comarca. O agarrem el bou per les banyes o tindrem un problema greu”. L’alcalde de Pena-roja va incidir en el treball i la insistència que ha fet el seu ajuntament perquè la planta de purins estigue en marxa. “Si hagués estat en les nostres mans, faria temps” que la planta “estaria oberta”. I sap mal, “perquè hi ha empreses que estan molt interessades en gestionar la planta de purins i et trobes lligat de mans i peus”. L’objectiu del consistori és que la planta de residus agraris puga obrir licitació en mes i mig. “Serà una de les millors notícies que tindrem al poble de Pena-roja”.

Pena-roja fa més de tres legislatures que està treballant en buscar una solució a la gestió dels purins. Des del Govern d’Aragó es va apostar per la creació de dos plantes per al tractament de purins: una a Pena-roja i la segona a Vall-de-roures. Les instal·lacions estan fetes, les empreses gestores han mostrat el seu interès, però les plantes no acaben d’entrar en funcionament. Sobre l’entrada en funcionament d’esta planta, que buscarà un preu raonable per al granger, Paco Esteve va entendre que “és l’única salvació de les nostres explotacions. Estem dins d’una zona vulnerable. Sense la planta ens obligarien a disminuir cabanya, que les granges no foren viables i haguérem de tancar”. Per això, el primer edil de Pena-roja entén que la planta “és el futur de Pena-roja”. La llàstima és que “s’han perdut tres anys molt valuosos. Però esperem que esta sigue la definitiva i d’una vegada per totes la planta es pose en marxa”.

Més informació: |