La Portellada declare l’aigua potable i resol un problema que s’ha allargat 45 mesos

comarquesnord.cat . La Portellada . dimarts, 22 de setembre de 2015 .
Etiquetes: ,

La Portellada ha pregonat estes Festes Majors 2015 la notícia més esperada entre els seus veïns i veïnes. Coincidint amb les festes en honor a Sant Cosme i Sant Damià, el consistori de La Portellada va anunciar que ja es pot beure de l’aigua que ix de l’aixeta, resolent un problema en la qualitat de les aigües de boca que s’ha allargat 45 mesos. Més de 3 anys sense poder cuinar ni beure amb aigua corrent. Més de 1.400 dies tirant de garrafes i de punts provisionals de subministre. Des de divendres, el pou de captació del Mas del Bessó baixe l’aigua potable fins a La Portellada, una vegada acabades les obres del nou pou d’extracció i de la conducció de les aigües. La Portellada, allà per al gener de 2012, va declarar l’aigua de boca no potable per nivells disparats en nitrats, la qual cosa va obligar al consistori buscar fórmules alternatives de subministre. Primer es va creure en la col·laboració de pobles veïns, però al final es van buscar diferents punts alternatius dins del terme municipal amb suficient cabal i aigua de qualitat.

Alfonso Guardia, alcalde de La Portellada, ha explicat a Ràdio Matarranya que “feia molts mesos i inclús anys que buscàvem una solució a este tema. Vam estudiar diferents alternatives”. Però “fins que vam trobar l’opció bona i va aparèixer el finançament, han passat uns anys”. Això sí. “Ara tenim tota la conducció feta, tenim les bombes, i només faltarà l’electrificació, que esperem tindre-ho acabat prompte”. Anteriorment, La Portellada agarrava l’aigua de la conca del Tastavins. Ara ha fet el salt al Matarranya, on s’ha trobat un pou en abundant aigua i de qualitat. Un pou que “no ha donat cap problema” i que, de moment, té unes bombes que funcionen en grups electrògens, tot i que La Portellada té preparat un projecte d’electrificació basat en l’energia solar. De fet, Alfonso Guardia va explicar que “tenim el projecte acabat i només falte que ens diguen alguna cosa des de la Confederació”. La idea és fer un sistema com el de Valljunquera, que “per a l’ajuntament suposarà una disminució important en la factura de la llum”.

Un tema fotut

Des del consistori de La Portellada no amaguen que la situació de l’aigua potable durant este temps “ha segut fotut. Un problema, fins que no es resol, genere un cert malestar”, va entendre l’alcalde del poble. Els veïns i veïnes havien de tirar de garrafes. “Ha segut un inconvenient per a tots. Per als veïns, però també per a natres, perquè no penses en una altra cosa”. Un temps que s’ha fet llarg. “Tot sume. Primer mires les diferents alternatives d’on pots aconseguir l’aigua. Després parles amb les administracions per a mirar quina és la millor opció. Després has de trobar finançament. Cal confirmar també si l’aigua és realment bona. Després executar les obres… Tot sume i fa que la situació s’allargue massa en el temps”. L’alcalde de La Portellada creu que “esta obra hauria de ser de màxima prioritat”, però també va entendre que “les administracions no han tingut els recursos econòmics que tenien fa uns anys i això també ho ha dificultat molt”. Ara només esperen que no hi calgui pensar més.

La creació d’este nou punt de captació i la nova conducció d’aigües de La Portellada ha suposat una inversió prou important que es mou vora els 300.000 euros entre les ajudes procedents del Fons d’Inversió de Terol i l’Institut Aragonès de l’Aigua, entre altres. També s’han implicat la Comarca del Matarranya i la Diputació Provincial. A inicis de 2012, l’aigua de boca de La Portellada va ser declarada no apta per al consum humà, tot i que els problemes amb els nivells de nitrats es van començar a detectar l’any 2000, després de les fortes riuades d’octubre. Des del territori s’espere que amb la posada en marxa de les plantes de tractament de purins se solucione part del deteriorament de les conques d’esta comarca, encara que hi ha altres factors implicats, com són la pluja o l’abús d’abonaments i fertilitzants. Este estiu, La Freixneda també va patir problemes importants amb la qualitat de les aigües. Durant un mes i mig es van patir restriccions. La cosa ja està solucionada.

Més informació: |