Les Comarques faran un front comú per una PAC més solidària i justa amb la província

comarquesnord.cat . Terol . dimarts, 29 de setembre de 2015 .
Etiquetes: ,

Les Comarques de la província crearan un front comú per a reivindicar una Política Agrària Comuna (PAC) més solidària i justa i que no perjudique Terol envers Osca i Saragossa. La reunió, que es va celebrar el passat dilluns 21 de setembre, va ser convocada per la plataforma d’agricultors i ramaders de la província AGRIGATE, qui va informar a les administracions comarcals de la situació en la que està el sector en estos moments. Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya, va estar en la reunió, qui va destacar que des de AGRIGATE “ens van traslladar que hem de defensar el sector agrari”. Martí va recordar que la reforma de la PAC ha perjudicat, i de bona manera, la província de Terol envers altres territoris. D’aquí que les 10 Comarques de Terol treballaran perquè es facen les modificacions oportunes i que els agricultors del territori no siguen discriminats per tindre les terres on les tenen.

Les ajudes que rebran els agricultors de Terol per hectàrea seran inferiors a les d’altres territoris. “I no n’estem d’acord”, va considerar Martí. De la reunió es van extraure altres elements a treballar i que haurien d’apostar per la justícia i coherència social. Per exemple, que desapareguen els drets històrics. El president de Comarca va recordar que “hi ha persones que estan cobrant per unes terres que no estan treballant. Com a conseqüència d’això, volem que les subvencions arriben a la gent que està en actiu. Més del 50 per cent de la gent que cobre no està actuant, i les ajudes han d’arribar a aquells que treballen la terra”, va apuntar Martí. Per contra, va afegir, “la incorporació de jóvens agricultors no té pràcticament assignació” econòmica, que seria un bon factor per a consolidar gent i lluitar contra la despoblació.

Des de les Comarques són conscients que aplicar estos canvis no serà fàcil, però “d’aquí a dos anys es poden incloure o fer modificacions” dels criteris de la PAC, i “apostarem fort” per estos canvis. Que Saragossa tingue unes puntuacions més fortes que Terol genere casos curiosos. Sobretot, en pobles de frontera. Seria el cas, per exemple, entre Massalió, la Vall del Tormo i Maella. “En el tema del regadiu, Maella té 3 punts més que Massalió”, amb l’element addicional que “a Maella i altres territoris d’Aragó s’han fet fortes inversions d’evasió d’aigua amb diners públics que valore més estos extractes. Natres pensem, en canvi, que la filosofia de la PAC hauria de ser a l’inrevés. Hauria de beneficiar aquells territoris més deficitaris”. En este sentit, Martí va lamentar que la PAC “s’ha declinat cap a beneficiar les grans explotacions. I n’estem en contra”.

Des del territori, Rafa Martí també va fer menció al món sindical, que a Saragossa va firmar una PAC contrària a la província. “Ens xoque molt que el mateix sindicat que va firmar esta PAC amb la Conselleria d’Agricultura ara estigue en desacord. Tu, quan firmes una cosa, has de donar la cara. No entenem molt la seua postura”. Esta primera trobada entre Comarques va servir per arrimar postures sobre la matèria, i tot i que no es va fixar un calendari, sí que “ens reunirem de manera periòdica perquè cada territori té una realitat diferent i entre tots hem de buscar una decisió conjunta” que traslladar al Govern d’Aragó. Al Matarranya i al Baix Aragó preocupen les compensacions de la PAC vinculades al cultiu dels llenyosos, ja que tenen una extensió molt important i té uns greuges importants vers altres províncies.

Més informació: |