Mont-roig reviu la seua fira tradicional amb recreacions històriques, mercat i un concurs de tall de magre

comarquesnord.cat . Mont-roig . diumenge, 1 de novembre de 2015 .
Etiquetes:

Coincidint amb el Pont de Tots Sants, Mont-roig ha viscut una nova edició de la seua Fira de l’Alimentació i l’Artesania. Els carres i places més emblemàtiques de la vila van albergar un mercat tradicional on no van faltar l’artesania i el producte de la terra, així com també estands dedicats a la roba, la bijuteria o els aromes. Una fira en la que, seguint la proposta engegada l’any passat, van tornar les recreacions històriques. Les tropes carlistes, encapçalades pel general Llagostera, van recuperar Mont-roig, plaça estratègica sota domini rebel durant la Primera Guerra Carlista. Les boines roges, els arcabussos i els espingardes van reaparèixer durant una Fira de Mont-roig que enguany va tindre com a novetat la celebració d’un concurs de tall de magre. El guanyador del certamen va ser Pablo Martínez, qui va reconèixer que “partint de la base que Terol és una zona de pernil, vindre aquí té un toc especial per a un tallador. La gent que viu aquí entén de pernil. He guanyat molts certàmens. I l’única zona que em quedava era Terol”.

Un certamen que en esta primera edició va reunir un total de sis talladors, representant bona part d’Espanya. En este context, Fernando Guarc, de Roquet, es va mostrar molt content de la resposta que va tindre el concurs i “del prestigi que se li ha donat al pernil durant la fira”. Un concurs de talladors que es va limitar i on “no han pogut entrar totes les sol·licituds que vam rebre”, i en el qual “s’han valorat un munt d’actituds del tall, com ara la rapidesa, la presentació, la rectitud del tall o la creativitat del plat”. El concurs ha estat assessorat per l’expert Miguel Ángel Abril, mentre que els pernils que es van tallar van ser donats per Soincar, Jamones La Cerollera i Jamones Peñarroya. El concurs s’espere repetir en pròximes edicions de la Fira de Mont-roig. Una fira que va ser inaugurada el dissabte de matí, amb la presència d’un grup recreacionista que va dur les tropes isabelines i carlistes fins al municipi del Matarranya, assentant un campament a la Plaça de Josa.

Durant la inauguració, l’alcalde de Mont-roig, José Ramón Guarc va voler agrair “a la gent del poble, els firaires i als recreacionistes la seua estada a la fira”. Guarc va valorar els orígens de la fira. “Enguany fem 25 anys de Fira de l’Alimentació. Però l’any 1382 ja teníem fira a Mont-roig”. Una fira que ha canviat significativament, encara que l’essència és la mateixa de fa eixos més de 700 anys: la convivència, la germanor i l’intercanvi. Durant el cap de setmana centenars de persones es van passar per la Fira de Mont-roig. Un cap de setmana ple d’activitats que també va tindre xarrades, ball a la nit, així com l’actuació de la Banda Comarcal San Antón.

Més informació: