El Contracte de Riu es constituirà en personalitat jurídica

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dijous, 5 de novembre de 2015 .
Etiquetes: , ,

El Contracte del Riu Matarranya es constituirà pròximament en personalitat jurídica. Així es va extraure de l’assemblea que es va viure el passat dimecres, 4 de novembre, a la seu de Comarca del Matarranya, a Vall-de-roures. Una assemblea a la qual van estar presents diferents representants dels consistoris, Consells Comarcals i entitats socials vinculades a la conca fluvial del Matarranya. Un dels punts de l’assemblea de dimecres es va centrar precisament en estudiar la manera més convenient de dotar el Contracte de Riu de personalitat jurídica, arribant a la decisió de convertir-la en una associació o en una fundació. Durant la tarde de dimecres també es va viure un profund debat sobre la situació de la conca fluvial i de les principals problemàtiques dels rius Algars, Ulldemó, Matarranya i Tastavins. A l’assemblea hi va assistir el cap de gabinet del Departament de Presidència del Govern d’Aragó, Julio Embid.

A l’eixida de l’assemblea, Rafa Martí, president del Contracte de Riu, va explicar que esta assemblea “ha valgut per a retrobar-nos després de les eleccions, quan han canviat alcaldes, regidors, presidents de Comarques i d’altres entitats”. Al llarg de l’assemblea, va afegir Martí, “hem tractat diferents punts”, com ara “què fem en el Contracte de Riu, que ara mateix no té personalitat jurídica, i per aconseguir subvencions i tindre força davant les administracions seria convenient tindre una personalitat jurídica”. Per això, durant l’assemblea es va valorar si és millor constituir-se en fundació o en associació, decisió que s’espere resoldre pròximament. Durant l’assemblea també es va parlar dels plans i reptes de 2016, com ara de l’estat de conca fluvial en estos moments. Assemblea en la qual van reaparèixer aspectes fonamentals com són “els arrossegaments de grava durant les riuades, la gestió dels nitrats o aspectes més reivindicatius”.

Martí va reconèixer que una de les claus del Contracte del Riu ha estat l’enorme consens de la conca, al marge de ideologies, municipis o activitats econòmiques. “La clau és que hem d’estimar el riu. Este territori nostre està molt lligat al riu”. Coincidint amb la crescuda dels rius Matarranya, Ulldemó i Algars durant el primer de novembre, durant l’assemblea també es va parlar dels desperfectes que causen les crescudes d’uns rius que solen sortir a la primavera i a la tardor. Trobar solucions sobre esta matèria “és molt complicat”, va entendre Martí. No només per les mesures restrictives que hi ha a l’hora d’actuar a la llera dels rius (o la sol·licitud dels mateixos permisos), sinó també perquè “a vegades les acumulacions de grava són causa d’alguna cosa que s’ha fet abans. S’ha d’estudiar molt bé què s’ha fet, els problemes que tenim i com s’ha d’actuar”. D’aquí que s’analitzarà la creació d’un Pla Integral que estudie la situació de tota la conca.

En assemblea, i fins que el Contracte del Riu no es transforme en associació o fundació, es va decidir també mantindre la junta vigent.

Més informació: | |