LA FALSA: “Europa alerta!”

Joan Carles Marcobal . 29 de novembre de 2015 .
Etiquetes: , ,

Des dels atemptats a Paris si no s’ha trencat la pau a Europa sí que s’ha perdut la tranquil·la normalitat. No sols França sinó també Bèlgica, i altres països com també Espanya, han encès les llums d’alerta front el terrorisme. I de la defensiva s’ha passat també a la ofensiva: François Hollande parla obertament de guerra contra l’Estat Islàmic i ha estat cercant ajuda dels aliats per als bombardeigs.

Curiosament el president francès ha recuperat amb el conflicte la popularitat perduda, la temor fa tolerar moltes coses com assumir el retall de llibertats en benefici de la seguretat. Fa unes setmanes haguera estat impensable que la ciutadania francesa acceptara renunciar a determinats drets ara perduts. No se sap ben bé que vol fer Occident amb el problema de l’Estat Islàmic, el terrorisme yihadista i, en definitiva, amb aquella zona que se denominava Orient Mitjà. Però entristeix, i cabreja, pensar que la opció torne a ser la guerra, tant i més quan les altres dos guerres no han sigut la solució sinó, més bé al contrari, la font i prolongació del conflicte.

La temor i l’estat de psicosi entre la població han ajudat en les guerres anteriors a considerar-les necessàries, encara que eixa acceptació popular s’haigue basat en massa mentides. Temor fa que es torne a repetir la campanya de falsedats per justificar els atacs militars. I temor fa també la islamofòbia creixent entre la ciutadania i la seua presència alarmant a les xarxes i als carrers. La solució no arribarà sense l’enteniment amb la major part del món musulmà que també vol, i necessita, la pau.

Més informació: | |