L’estèvia, producte estrella de l’alimentació actual, té relació amb Morella i Sant Mateu

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 1 de desembre de 2015 .
Etiquetes: ,

L’estèvia és actualment un dels productes estrella de l’alimentació. El consum d’aquest edulcorant natural creix cada dia, comptant amb milers de seguidors, però el que pocs saben és que el seu nom té origen en el nord de la província de Castelló. Concretament, sorgeix de Morella i Sant Mateu, localitats on va viure quan era xiquet el científic Pere Jaume Esteve. No és clar on va néixer, però historiadors creuen que va ser a cavall dels dos pobles sobre 1500 i va morir a València en 1556.

Esteve es va decantar per la medicina per seguir la tradició familiar, ja que el seu pare va ser metge. Es va formar en universitats de París i Montpelier especialitzant-se en anatomia i història natural. Després d’aquests estudis científics tornava a València convertint-se en un referent del moviment humanista de meitat del segle XVI. Els seus últims anys els va dedicar a l’astrologia i a diferents disciplines matemàtiques. Però també es va interessar per les plantes amb una recerca de la varietat que existeix al territori valencià i els seus noms vulgars, dedicant especial atenció a les quals creixien en el Penyagolosa.

Al Segle XVIII, Antoni Josep Cavanilles va voler reivindicar la figura de Pere Jaume Esteve i dels naturalistes valencians i va utilitzar el seu cognom per donar nom a un nou gènere de plantes procedents d’Amèrica del Sud. Tal com recorden els professors Carmel Ferragud i Marialuz López, que han tret a la llum aquesta curiosa història, el text que va deixar Cavanilles va ser el següent: “en memòria de Pere Jaume Esteve, conegut vulgarment per Steve o Esteve), mèdic hispà de València, de gran renom, i professor de botànica en l’Acadèmia a mitjans segle XVI”.

Cinc-cents anys després, aquest grup de plantes s’ha convertit en un producte de masses que busca succeir en a l’edulcorant com a substitut del sucre per al cafè o per elaborar dolços. Per recordar aquesta relació amb la província s’ha impulsat l’exposició ‘Stevia, la panacea dolça’ situada en el Palau Cerveró de València en la qual s’han involucrat la Universitat de València i els ajuntaments de Morella i Sant Mateu. Mitjançant la mostra es dóna a conèixer millor la història del dolç i els edulcorants a través d’Esteve i Cabanilles i la difusió i el boom de l’estèvia dels últims anys. A més, s’han organitzat activitats paral·leles i se celebraran actes relacionats en les dues localitats de Castelló.

Més informació: |