El FITE contemple una partida de 200.000 euros per a la planta de biogàs de Pena-roja

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 29 de desembre de 2015 .
Etiquetes: , ,

Pena-roja comptarà amb una partida de 200.000 euros procedents del FITE 2015 per a posar en marxa la planta de biodigestió de purins. L’ajuntament de Pena-roja va aprovar durant l’últim ple municipal una addenda del Govern d’Aragó que s’inclourà al plec de licitació de la planta de purins i biogàs del municipi, la qual contemple una partida pressupostària de 200.000 euros per a posar en marxa estos equipaments. Esta planta de biodigestió, que ha estat parada durant els últims anys, es preveu licitar la primera quinzena de gener de 2016. De fet, el consistori ha fet tots els tràmits necessaris perquè l’entrada en funcionament de la planta sigui una realitat el més prompte possible.

A la sortida de l’últim ple, celebrat el passat 21 de desembre, Francisco Esteve, alcalde del municipi, va apuntar que “l’ordre del dia incloïa un punt que és l’acceptació d’una addenda del Govern d’Aragó de 200.000 € procedents del FITE per la posada en marxa de la planta. Una vegada passe esta addenda pel consell del Govern d’Aragó (previst per al 29 de desembre, abans del tancament d’esta edició), podrem publicar el prec de condicions per licitar la planta. Ha passat el termini d’informació pública de les normes de servei”. I s’ha hagut d’endarrerir el procés de licitació de la planta de purins per la inclusió d’esta addenda. Una aportació econòmica que Esteve va considerar “molt bona notícia”, afegint que l’objectiu de Pena-roja és licitar la planta a primers d’any. Oberta la licitació, les empreses interessades tindran un mes per a presentar les seues propostes. I una vegada tancat este període, l’adjudicació de la planta s’atorgarà a la millor proposta.

La planta de gestió de purins de Pena-roja està connectada a la planta de biogàs, la qual generarà llum a través dels residus ramaders. Ara bé. Degut a les retallades que va impulsar el ministre Soria a la cogeneració, eixa llum només servirà per a l’autoconsum.

Estos 200.000 euros procedents del FITE serviran per a posar en marxa una planta de purins que s’està convertint en l’únic remei per a resoldre el problema de nitrats que té l’alt Tastavins, declarat zona vulnerable des de fa molts de mesos. Fa unes setmanes, Pena-roja es va reunir amb l’Institut Aragonès de l’Aigua per a parlar de la planta, “i estem tots d’acord que la planta, existint un interès d’empreses privades com hi ha, s’ha de posar en marxa”, va considerar Francisco Esteve. Ara, “hem de demostrar que són autosuficients”. Encara que si no ho foren, i segons entén Esteve, caldria apostar per les ajudes públiques. “No podem caure una altra vegada en l’error que estiguen tancades. Aquí hi ha un problema mediambiental seriós i s’ha de resoldre”.

Més informació: | |