La desocupació tanque 2015 amb una baixada en 30 veïns al territori

comarquesnord.cat . Saragossa . dimecres, 13 de gener de 2016 .
Etiquetes: ,

La desocupació va caure en 30 veïns al Matarranya el passat mes de desembre, en un mes que sol ser positiu per al mercat laboral, sobretot en el sector serveis per l’arribada de les festes de Nadal. Així ho pose de manifest l’Institut Aragonès d’Estadística. Les dades recalquen que el número de desocupats al territori ha passat de 356 afectats del passat mes de novembre als 326 veïns actuals. Per tant, la desocupació ha baixat en 30 veïns (-8,42%), i s’ha patit una caiguda generalitzada a un total de 11 municipis del Matarranya. En altres 4 pobles es mantenen els registres de novembre, mentre que en els 3 municipis restants s’ha patit una tendència contrària a la viscuda a la comarca. El mes de desembre sol ser un mes positiu per al treball, marcat per l’estacionalitat i les Festes de Nadal. Per sectors, la desocupació ha baixat de forma significativa en serveis (-30), i també ha baixat en agricultura (-6). Per contra, ha pujat en la construcció (+5) i en la indústria (+1). La gent sense faena abans es manté.

D’esta manera, el Matarranya ha experimentat una tendència pareguda a la que ha patit l’Aragó. A la nostra comunitat, l’atur durant l’últim mes de 2015 va baixar en un 2,01%, mentre que al Matarranya ho ha fet d’una manera més intensa. Este descens en la desocupació s’ha registrat a les tres províncies, sent Osca allí on més ha baixat. A la província de l’Alt Aragó, la desocupació ha experimentat una baixada del 5,83 per cent, mentre que en el cas de Terol este descens ha segut del 2,59, i en el cas de Saragossa ha estat del 1,25 per cent. Per sexes, i si tornem al Matarranya, la desocupació ha baixat de forma significativa entre les dones. El perfil femení ha patit una baixada que ha passat de les 194 a les 170 afectades (-24). Per la seua part, entre els hòmens esta baixada ha segut de (-6), passant dels 162 als 156 afectats.

. Poble a poble

Per pobles del Matarranya, cal apuntar que fins en 11 d’ells ha baixat la desocupació este mes, seguint el mateix comportament que la comarca. Allí on més ha baixat l’atur és a Beseit, on s’ha passat dels 38 als 32 afectats (-6) en un mes. És la mateixa caiguda que s’ha patit a La Freixneda, on la desocupació ha baixat dels 30 als 24 afectats en sol un mes. La caiguda també és important a Vall-de-roures (-5), on s’ha passat dels 106 als 101 afectats. En el cas de Calaceit, la desocupació ha passat de 41 a 37 afectats (-4), i a Valljunquera la desocupació també ha caigut en quatre afectats, passant de 13 a 9. Hi ha quatre municipis del Matarranya on l’atur ha baixat este passat mes en 2 veïns. És el cas de Fórnols (de 9 a 7), de Massalió (de 21 a 19), de Mont-roig (de 14 a 12) i de la Vall del Tormo (de 22 a 20). En el cas d’Arenys de Lledó (de 3 a 2) i de Fontdespatla (de 6 a 5), la desocupació cau en 1 veí.

Per contra, trobem 3 municipis del Matarranya que han vist com ha pujat l’atur durant el mes de desembre de 2015. No són pujades significatives. En el cas de Pena-roja (de 8 a 10 afectats) i de La Portellada (també de 8 a 10 veïns), la desocupació ha crescut en 2 veïns. I en el cas de Lledó (de 7 a 8), l’atur ha pujat en 1 veí. Finalment, trobem quatre municipis on es manté la desocupació si la comparem amb els registres de novembre de 2015. Són Queretes (18 veïns), Ràfels (5 veïns), Torredarques (1) i la Torre del Compte (6 veïns).

Més informació: |