Forcall reviu la festa medieval del foc davant de centenars de persones

comarquesnord.cat . Forcall . divendres, 15 de gener de 2016 .
Etiquetes: , , ,

El divendres a la nit aplegava a Forcall el moment més màgic i únic del seu Sant Antoni. Era, com no, la Santantonà que va tornar a ser un reclam per a centenars de persones que van acudir a la localitat. Una cita paradigmàtica que manté la tradició i en la que participen tots els personatges que fan tant autèntica esta celebració. La comitiva va anar per distints carrers de Forcall revivint la festa medieval del foc. Uns moments de bogeria i transgressió que encapçalen les botargues que porten a Sant Antoni i Sant Pau nugats a una corda. No falten altres personatges mítics com el Despullat, el dimoni major, amb la cara enfarinada i un cinturó de cascavells a la cintura. Així com la filoseta, un dimoni vestit de dona que va temptant als dimonis i al públic.

Els cremallers inicien i tanquen aquesta transgressora processó en la que també participen els dolçainers i tabaleters de Forcall. Durant el recorregut, els botargues van fent de les seues pujant als balcons, fent sons com si foren serps i atemorint a la gent que es troben, sobretot a les xiques. Unes figures diabòliques que van vestides com mana la tradició de blanc amb dibuixos negres, rojos i verds amb la cara tapada que no deixen de fer burla i estirar als Sants que tenien assumit el seu càstig. També destacava la presència de molts xiquets vestits de botarga que van viure des de dins la festa. Mentre van passant per cases i bodegues, la molta gent que assistia a la festa es concentrava principalment a la Plaça Major. Allí, estava la barraca que enguany es va tornar a construir al centre de la Plaça. No faltaven els representants d’organitzar la festa, membres de la Santantonà amb capes i barret de color negre. Entre d’ells anave el Cremaller d’Honor 2016, Jaime Peñarroya.

La comitiva va pegar vàries voltes pel poble aplegant el moment culminant sobre les 11 i mitja de la nit. Els dimonis corrien arrossegant als sants per tota la plaça, al voltant del maio que presidia l’escena. Anaven voltant i separant al públic de la representació, aixió com als molts fotògrafs que no perden detall del que passa. La lluita va ser intensa en la darrera batalla a la barraca. Llavors, els sons de la música canviaven i els Sants ensenyant la creu derrotaven a la foscor. Els botargues, filoseta i despullats van caure al terra morts perdent la guerra. El bé guanyava i s’encenia paral·lelament la barraca i començava l’esclat dels coets.

 

La Santantonà de Forcall torna a ser única i màgica

"Centenars de persones no es van perdre aquesta cita paradigmàtica", apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

La part final la protagonitzava la gent que entrava pel mig de la barraca per purificar-se. La gran foguera es va anar consumint baix l’atenta mirada i control dels bombers voluntaris dels Ports i del nombrós públic assistent.

La Santantonà de Forcall, té el reconeixement de Bé d’Interés Cultural. Els forcallans porten a l’ànima aquest ritual. L’esforç de generacions en mantenir aquesta ancestral celebració, es admirat per molts, que cada any s’arrimen a Forcall per compartir aquesta tradició. Enguany les places hoteleres i cases de turisme rural, de nou es van omplir de turistes atrets per aquesta festa. Al llarg de tot el cap de setmana Forcall s’ha vestit de festa amb la seua celebració més esperada, popular i reconeguda de Sant Antoni que opta amb la seua Santantonà a ser Patrimoni de la Humanitat de caràcter immaterial.

Més informació: | | |