Pena-roja aprove les condicions per adjudicar la planta de purins…

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 19 de gener de 2016 .
Etiquetes: , ,

Pena-roja ha iniciat el pas previ a l’adjudicació de la seua planta de purins. Dimecres de la setmana passada, l’ajuntament va aprovar per unanimitat el plec de condicions per a la gestió de la planta de residus ramaders, tot i que a l’última hora va haver d’excloure una addenda de 200.000 euros prevista en el FITE 2015. El plec de condicions contemple una sèrie d’aspectes tècnics, tot i que la major puntuació se centre, segons es pot llegir en el document, en el preu que hauran d’assumir els grangers a l’hora d’entrar els purins i residus ramaders a la planta. D’esta manera, el 51 per cent de la puntuació final valorarà el preu, que està marcat en un màxim de 2 euros, IVA inclòs, el metre cúbic. El plec de condicions també contemple millores de la planta de purins, la gestió d’altres residus, patents, i un llarg etcètera.

En declaracions a Ràdio Matarranya, l’alcalde de Pena-roja, Paco Esteve, va destacar que “no podíem esperar més. Tots els representants de l’ajuntament hem decidit traure a licitació la planta de purins. Una vegada publicades les bases, les empreses interessades hauran de presentar les seues propostes i ofertes”. El plec de condicions destaque diferents aspectes tècnics, tot i que el preu d’entrada és el que més es valore. “El preu té molt bona puntuació. S’ha fixat en 2 euros, IVA inclòs, i a partir d’allí, que proposen a la baixa”. La finalitat és una. “Que el ramader, que és el generador del residu, tingue un preu sostenible”. Esteve va apuntar que a través d’esta planta de purins “hi pot haver un futur”, i va considerar fonamental posar-la en marxa per la importància del gorrino a la zona i com a solució de la problemàtica dels purins al Matarranya.

Pena-roja ha recordat en diferents ocasions que hi ha fins a tres empreses interessades. “Hi ha interès, però les empreses començaven a estar mosquejades perquè la cosa s’estava allargant massa”, amb el conseqüent perill de que si s’endarreria molt més, este interès desaparegués. Ara s’han presentat els plecs, “i només esperem trobar una aposta seriosa damunt de la taula. Les tècniques i les tecnologies han avançat molt, i pensem que la planta de purins pot ser rendible i pot ser un pas determinant per al sector i per a les granges d’esta comarca”. Paco Esteve va recordar també que “portem casi dos anys en zona vulnerable”, i si hi ha un remei a l’excedent de purins, ara “caldria fer complir les lleis. Si no, error”. La problemàtica dels purins afecte Pena-roja, però també Mont-roig i Fontdespatla, i caldrà corregir-la per a assegurar la qualitat de les nostres aigües.

. Sobre l’addenda

La famosa addenda que finalment no ha segut addenda també ha portat cua a Pena-roja. De fet, el consistori va haver de celebrar a finals de desembre un ple extraordinari per acceptar una partida de 200.000 € que després no ha entrat al FITE 2015. Paco Esteve, alcalde de Pena-roja, va entendre que “no són les formes. Si s’ha d’apostar, s’ha d’anar a per totes. S’ha d’estar a les dures i a les madures. Natres hem anat a les dures. Apostar a les madures és molt més fàcil. Sol esperem que la planta de purins funcione, tot i que penso que és una equivocació”, fent referència a la decisió de DGA de no apostar per la planta mentre no sigui sostenible. “Natres no ens centrem en les plantes de purins, sinó en resoldre un problema com és el dels purins. I igual com s’ha apostat en resoldre altres problemes mediambientals, crec que s’ha de resoldre este”.

Més informació: | |