… però la DGA no invertirà en unes plantes que considere de “molt dubtosa viabilitat”

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 19 de gener de 2016 .
Etiquetes: , ,

L’ajuntament de Pena-roja va aprovar la setmana passada el plec de condicions per a la posada en marxa de la planta de purins. En unes setmanes coneixerem l’empresa que s’encarregarà de fer funcionar estes instal·lacions, les quals són la clau per a una gestió sostenible dels purins a la conca alta del Tastavins, des de fa dos anys declarada zona vulnerable per l’alta concentració de nitrats. Finalment, Pena-roja de Tastavins ha tirat per avant este plec de condicions sense l’addenda de 200.000 € que el Govern d’Aragó tenia previst invertir a la planta en qüestió a través del FITE 2015. De fet, i segons va explicar el conseller d’Agricultura i Ramaderia del Govern d’Aragó, Joaquín Olona, en declaracions exclusives a Ràdio Matarranya, “DGA no invertirà en unes plantes que, ara per ara, i de la manera que es van fer, no són viables”.

El conseller Olona va estar divendres per Morella, coincidint amb la celebració dels 10 anys de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, un acte on també va estar present el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Durant la seua visita al territori, Ràdio Matarranya va preguntar a Olona sobre aquella addenda que finalment no ha inclòs el FITE, la qual s’havia de destinar a la posada en marxa de la planta de biogàs que complemente les instal·lacions. Al respecte, el conseller Olona va recordar que “ara es traurà a concurs” la planta de purins, i “si és cert que hi ha alguna solució, solucions de mercat per aprofitar estes plantes”, des del Govern d’Aragó existeix el compromís de cedir la planta de biogàs “de la forma més favorable i que tingui un aprofitament”. Ara bé. “No seguirem invertint”, va manifestar Joaquín Olona.

Sobre esta matèria, el conseller d’Agricultura i Ramaderia va entendre que “no es tracte d’una addenda o no. Si hi ha alguna qüestió que resoldre, alguna bomba que està trencada, algun element que s’ha de substituir…”, allí sí que entrarà el Govern d’Aragó. Però “hem trobat unes plantes de molt dubtosa viabilitat, i no seguirem invertint en una cosa que no té viabilitat”. A última hora, Pena-roja va haver d’eliminar esta addenda en el plec de condicions, i finalment només va traure a licitació la planta de purins, que és de propietat municipal. La planta de biogàs és propietat de DGA, i per ara no es posarà en marxa. Encara que el Govern d’Aragó no descarte adjudicar les seues instal·lacions, una vegada es demostre que el projecte que presenten les empreses interessades per a la planta sigui viable.

Més informació: | |