Morella presenta la festa de Sant Antoni, que se celebrarà aquest cap de setmana

comarquesnord.cat . Morella . dimecres, 20 de gener de 2016 .
Etiquetes: , , ,

Morella celebrarà aquest cap de setmana les seues festes de Sant Antoni, la festa per excel·lència de l’hivern i una de les més populars del calendari festiu anual. En la present edició organitza la festivitat la majoralía formada pel grup de participants del Contrabando. En la jornada d’ahir, la regidora de cultura i festes, Rocio Querol, i els membres d’aquest col·lectiu, Raúl Franz i Carlos Felius, van presentar aquesta edició de Sant Antoni. L’edil morellana va agrair el treball que ha realitzat la majoralía per a organitzar les activitats, que fins al moment han comptat amb una alta participació i col·laboració, com per exemple en els actes de l’Entrada de la Brosta i el Maio amb cavalleries o el Bureo de Reis. Així doncs, ha animat als veïns perquè gaudisquen i participen dels actes centrals de la festa aquest cap de setmana.

 

Es presenta un Sant Antoni de Morella molt complet

"Entre els al·licients es recuperen els parells per al dissabte", apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

Per la seua banda, els organitzadors van explicar els actes del cap de setmana, que comptaran amb diverses novetats. El divendres, la festa començarà a les 19:30, amb la Retreta dels Gaiteros, que donarà pas a la representació de la Vida del Sant. Enguany, el primer acte tindrà lloc a Sant Joan, en comptes de Sant Francesc com l’any passat. Tot seguit, els dimonis, la Cucafera i els Gaiteros acompanyaran als assistents a la plaça de l’Església, on es realitzarà la segona part de l’obra. Una vegada que concloga, començarà la Santantonà, amb la crema de la barraca i l’actuació dels Diables de la Maça. Un any més, la gent que vulga podrà torrar en les brases de la barraca. Els majorals posaran el foc, les taules i repartiran te de roca. A les 23:30 començarà la Ronda i Estudiantina fins a la Confraria i, de matinada, les Albaes. Enguany també s’han fet noves cançons i s’han recopilat algunes de les Albaes dels últims anys.

El dissabte, al matí tindran lloc els actes més solemnes, amb la pujada del Sant, la processó i la missa. A les 13 hores, més de vint grupas desfilaran pels carrers de la localitat, sent aquest un acte molt vistós per la participació de les cavalleries i els vestits de les grupes. En finalitzar, tindrà lloc la benedicció d’animals.

A la vesprada, arribarà la diversió amb la representació del Contrabando, la ‘sembrà’ i ‘llaurà’,el mondongo, l’ Agostera, el Tio de la Figueta o, la participació de la Jota de bailadores locals i de Peñarroya, els Gaiteros i la Cucafera. A més, enguany s’han incorporat novetats, com la participació de ‘parells’, que són un element molt atractiu que participava activament en els Sant Antonis de la primera meitat del segle XX i que no ho hi ha tots els anys, o una màquina de segar antiga que s’ha reparat per a aquesta ocasió. A més, els participants en el Contrabando, representació dels carabiners i bandolers, lluiran nova indumentària.

Una altra de les novetats d’enguany arribarà el dissabte a la nit, ja que els majorals han obert la participació en el sopar a tothom. La resposta dels veïns i veïnes ha sigut extraordinària i centenars de persones soparan en el Espai Firal i podran gaudir de l’orquestra the Luxe i Dj Ado, perquè el Sant Antoni concloga amb una gran festa.
El diumenge es tancarà la celebració amb la missa en record dels confrares difunts.

. ‘Els Majorals de Sant Antoni’
Una altra de la siniciativas dels mayorales que ha sigut tot un èxit ha consistit en l’edició del llibre ‘Els Majorals de Sant Antoni’. Una recopilació del màxim nombre possible de majoralías, amb els noms dels majorales, els actes d’aqueixa edició de Sant Antoni, anècdotes y fotografies. D’aquesta forma, gràcies a la col·laboració de l’historiador Julià Pastor, s’han identificat referenciat majoralías dels segles XVII i XVIII i s’han completat amb les dels segles XX i XXI. El resultat de tot açò és un homenatge a la figura del majoral, amb un llibre de 200 pàgines, 400 fotografies (la primera datada és de 1919) i 150 majoralías identificades, de les quals 45 tenen imatges. Una obra que ha agradat molt als veïns i veïnes i que s’ha repartit en el acapte.

Els majorals van voler aprofitar la roda de premsa per a agrair tota la col·laboració que estan tenint, tant en els actes organitzats com en el acapte o la venda de loteria i numerets per a la rifa, que va concloure el passat 6 de gener amb el sorteig del Bureo.

Més informació: | | |