Arranque l’Aragó Negre a Vall-de-roures amb la visita de quatre autors de pes

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dissabte, 23 de gener de 2016 .
Etiquetes: , ,

El Matarranya s’ha vestit estos dies de negre, coincidint amb la celebració de l’Aragó Negre. Durant estos dos primers caps de setmana de Festival, Vall-de-roures ha comptat amb la visita d’autors del gènere de renom. El primer cap de setmana de l’Aragó Negre vam tindre a Toni Hill per Llibreria Serret. El reconegut escriptor català ens va portar la trilogia de El verano de los juguetes muertos en una edició de luxe. Hill va parlar del seu treball literari. “Són tres novel·les que es podrien llegir de forma independent, tot i que la gràcia d’ara és que es poden adquirir les tres en un pac perquè d’alguna manera per a mi és una única obra”. Cada novel·la plantege un misteri independent, encara que “hi ha una trama arc que comence al primer llibre i es resol en l’últim. Un cas de fons que segueix al llarg de les tres novel·les”. Una trilogia que ens trasllade a la Barcelona de la crisi econòmica com a teló de fons, i que es culmine amb els moviments del 15-M. “De la crisi a l’esperança, o el que sigui que vol dir això últim”, va afegir Hill.

El cap de setmana següent vam tindre tres autors més de pes. El divendres ens va visitar Josep Vaccaro i José Luis Muñoz, mentre que el dissabte va arribar el torn d’Alberto Pasamontes, últim premi García Pavón. Vaccaro ens va dur el seu No dar papaya, una obra de gènere negre que també està ambientada a Barcelona. Josep Vaccaro va explicar que “trobarem la història de la delinqüència del país, des dels temps de Franco passant per la transició i la democràcia. La història d’un home que va fugir de la seua Extremadura delinquint i que continuarà delinquint”. Curiós el títol. “Tinc un cercle de lectura a la Model de Barcelona. I en certa ocasió un dels presos em va dir que si sabia que els Manaments de la llei de Déu eren 11. Me va explicar que al seu país, que era Veneçuela, l’onzè manament és ‘No dar papaya’. No dar papaya vol dir que si bades, no estàs atenc, si dónes papaya, resulte que et poden matar, mutilar, robar. Et poden fer de tot. Qui vol estar atent, no ha de donar papaya. I com el protagonista d’esta novel·la, al final de la història bada una mica, el títol estava cantat”.

L’Aragó Negre continuarà este cap de setmana amb la presència de Fernando Marías i Ernesto Mallo amb diferents propostes literàries. El dissabte de matí hi haurà la presentació dels seus llibres a la Llibreria Serret. Per la tarde tindrem un taller literari titulat ‘Com executar un atracament’, a càrrec de Mallo, mentre que Fernando Marías presentarà el seu monòleg teatral ‘Esta noche moriré’ a la Fonda la Plaça.

Més informació: | |