Diputació demane un FITE més flexible i una pròrroga de les inversions de l’anualitat 2014

comarquesnord.cat . Terol . dijous, 28 de gener de 2016 .
Etiquetes: ,

A la Diputació de Terol li preocupen molt el futur de la mineria i el Fons d’Inversions de Terol. Així va quedar demostrat en l’últim ple provincial, després que totes les formacions polítiques votaren a favor de dos declaracions institucionals presentades pel PSOE i que van tirar per avant amb el vot unànime. Una d’estes declaracions fa menció al FITE i els problemes recents que s’han produït. D’esta forma, i segons detallava ahir Diario de Teruel, l’acord inste el Ministeri d’Hisenda a acordar amb el Govern d’Aragó la “convocatòria urgent” de la reunió de la Comissió Mixta de seguiment i aprovar una pròrroga dels projectes no finalitzats de 2014, i per tant, la recuperació de 8,6 milions d’eixa anualitat que d’una altra manera es perdran.

La mateixa declaració institucional demane que “es resolgui en esta reunió les peticions de pròrroga, canvis de finalitat o altres assumptes que estan bloquejant la confirmació de subvencions del FITE 2015 a les entitats beneficiàries”. A la vegada, i a través de la declaració, la Diputació reclame al Govern d’Aragó que notifique en caràcter d’urgència les subvencions de l’any passat que encara no han estat comunicades i inste a la DGA i Govern d’Espanya que firmen a Terol, este primer trimestre, un nou conveni sobre el FITE. Des de la Diputació entenen que el FITE “ha de tindre un caràcter plurianual que permeto el finançament de projectes a mig i llarg temps”, i recupere la seua condició de fons i no de programa, sent de caràcter finalista i sense termini de caducitat.

En este context, i segons amplie Diario de Teruel, José Ramón Morro, coordinador del grup del PSOE a la Diputació, va destacar que el 2013 es va aplicar “un canvi de criteri i de condicions” del FITE que està generant “múltiples problemes” en l’execució de les subvencions de 2014 i 2015. Esta declaració institucional pretén “revertir esta situació” perquè el fons segueixo complint la seua finalitat de contribuir al desenvolupament socioeconòmic de la província, va afegir Morro. Per la seua part, Javier Carbó, de la CHA, va comentar que “no es pot permetre” que es perdo finançament, i que per això és fonamental el caràcter de fons i que el FITE sigue plurianual. Per la seua part, i des de Ganar, Pedro Bello, va avalar el caràcter plurianual que hauria de prendre el FITE.

El portaveu de Ganar va aprofitar este mateix debat per posar de manifest la “decepció” dels alcaldes d’esta plataforma de confluència perquè els seus pobles no han obtingut subvenció en la convocatòria del FITE per a infraestructures municipals, dotada amb 4 milions d’euros. “Ni Compromís ni Ganar, que no tenim grup propi a les Corts, hem aconseguit finançament per als nostres projectes”, va denunciar. Per la seua part, i des del PP, Carlos Boné, diputat i alcalde de Vall-de-roures, va catalogar el FITE de “vital per al desenvolupament de la província”, i per això el PP donarà suport a “qualsevol mesura perquè la inversió arribe en la seua totalitat i no es perdo finançament”. També va votar a favor el PAR, qui en estos moments ostente presidència de la Diputació.

Més informació: |