UAGA-COAG demane partida als Pressupostos per a la incorporació dels jóvens al món agrari

comarquesnord.cat . Saragossa . dijous, 28 de gener de 2016 .
Etiquetes:

Al llarg de les últimes setmanes, el sindicat UAGA-COAG s’ha reunit amb diferents forces polítiques per a proposar esmenes a l’esborrany de Pressupostos del Govern d’Aragó. UAGA ha volgut recordar als grups parlamentaris i a la conselleria de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat que caldria aplicar una partida de 30 milions d’euros per a la modernització i incorporació de jóvens agricultors, per tal d’equiparar-ho amb el finançament de l’any 2014 (l’any 2015 no es va fer convocatòria), quan ja era insuficient. Per a la incorporació de jóvens en concret, UAGA considere que és molt probable que hi hage prop de 500 sol·licituds que compleixen les condicions i que la mitjana d’inversió està sobre els 40.000 euros, per la qual cosa serà imprescindible una partida en el pressupost de 20 milions d’euros per atendre les sol·licituds.

En declaracions a Ràdio Matarranya, el responsable de joventuts agràries del sindicat UAGA-COAG, Toño Romé, va apuntar que “des de fa un any portem reivindicant que no sortiren les ajudes per a la incorporació i la modernització de 2015”. Ara fa 15 dies van publicar les corresponents al 2016, xifrades en 7,7 milions d’euros de pressupost, una quantitat que consideren “insuficient” perquè “els dels anys 2011 i 2012 venien dotats en 30 milions d’euros”. Des del sindicat agrari reivindiquen que 2015 no tingués ajudes sobre esta qüestió, però també que les previstes per al 2016 “siguen insuficients”. Al respecte, Toño Romé va recordar que “durant els últims anys han augmentat les sol·licituds d’incorporació, fins a tres vegades més que el 2010. Hi ha molta demanda. I a sobre, d’estos 7,7 milions que s’han pressupostat per al 2016, una part han d’anar a incorporacions de l’any 2014 que encara no s’han certificat i que els agricultors estan esperant amb les inversions ja fetes”.

El responsable de joventuts agràries de UAGA va recordar que “un jove que s’incorpore fa una inversió mitjana d’entre 50.000 i 100.000 euros”, i amb els problemes que hi ha “del finançament a través dels bancs, les polítiques d’incorporació són necessàries”. Al respecte, Toño Romé va recalcar la importància de l’assentament dels jóvens en el medi rural, considerant les polítiques d’incorporació com una bona ferramenta per a combatre la despoblació. “Tots sabem, al Matarranya ho sabeu millor que en altres zones, que els pobles s’estan quedant buits. I si no atraiem gent al medi rural, no tindrem gent, hauran de tancar les escoles i no tindrem serveis. Als pobles no hi quedarà ningú”, va lamentar. Romé també va parlar de les injustícies de la PAC. “S’ha parlat de la desigualtat de la PAC entre províncies”, va afegir Romé, “però dins de les províncies encara hi ha més desigualtats entre els jóvens i la gent que ja està incorporada. Allò que va nàixer fa 30 anys com unes polítiques perquè l’agricultor pogués viure en el medi rural, amb preus rentables per a pagès i consumidor, al final s’ha convertit en subvenciones concedides pràcticament per escriptura”.

. Diferències entre autonomies

Des de UAGA han estudiat els pressupostos per a incorporació d’altres comunitats. Per exemple, Andalusia, amb 90 milions d’euros, l’ha duplicat este 2016 comparant amb la mitjana dels anys 2007 a 2013. Pel que fa a 2014, que era de 20 milions, ha augmentat un 45%. A la comunitat de Múrcia, pel que fa a la incorporació dels jóvens al camp, es destinaran 27 milions per a tot el període. Uns 600 joves podran beneficiar-se de fins a un màxim de 70.000 euros de subvenció perquè s’incorporen a l’empresa agrària. Aquí a la vora, Catalunya ha duplicat la quantitat assignada en el període anterior per a la incorporació. “Com es pot comprovar”, entén UAGA, “mentre altres regions dupliquen el pressupost, a l’Aragó es reduirà a la meitat si les esmenes per ampliar esta partida no s’aproven a les Corts”.

Més informació: