La desocupació es dispare al Matarranya en 46 veïns per obrir l’any

comarquesnord.cat . Saragossa . dijous, 4 de febrer 2016 .
Etiquetes:

La desocupació va créixer en 46 veïns al Matarranya el passat mes de gener, en un mes que sol ser negatiu per al mercat laboral, sobretot amb l’entrada de la temporada baixa del turisme. Així ho pose de manifest l’Institut Aragonès d’Estadística. Les dades recalquen que el número de desocupats al territori ha passat de 326 afectats del passat mes de desembre als 372 veïns actuals. Per tant, la desocupació s’ha pujat en 46 veïns (+14,11%), i s’ha patit un increment generalitzat en un total de 12 municipis de la nostra comarca. En altres 5 pobles es mantenen els registres de desembre, mentre que en sol 1 municipi s’ha reduït la desocupació. És el cas de La Portellada. El mes de gener sol ser un mes negatiu per a la faena, marcat per la finalització de les Festes dels Nadals i l’entrada de la temporada fluixa del turisme. Per sectors, la desocupació ha crescut en tots ells. Allí on més ha pujat és en serveis (+32), mentre que en agricultura ho ha fet en (+9). També s’ha notat un petit increment en indústria (+4) i construcció (+1). La gent sense faena abans, es manté.

D’esta manera, el Matarranya ha experimentat un increment de la desocupació bastant més intensa que l’Aragó. A la nostra comunitat, l’atur durant el primer mes de 2016 va pujar en un 2,3%, mentre que al Matarranya ho ha fet per damunt del 14. A nivell autonòmic, i per províncies, cal destacar que l’increment de la desocupació s’ha fet de notar a Terol, on ha pujat en un 3,8 per cent, creixent en 316 desocupats més. En el cas d’Osca, la desocupació ha crescut en un 3,2 per cent, creixent en 379 veïns. Mentre que a Saragossa, l’atur s’ha disparat en 1.366 veïns més, suposant un increment del 2,0 per cent. En tot Aragó es van perdre 2.061 llocs de treball este gener. Per sexes, i si tornem al Matarranya, la desocupació ha pujat de forma rellevant entre els hòmens. El perfil masculí ha patit una pujada que ha passat dels 156 als 183 afectats (+27). Per la seua part, entre les dones este increment ha segut de (+19), passant de les 170 a les 189 afectades.

. Poble a poble

Per pobles del Matarranya, cal apuntar que només en 1 d’ells ha baixat la desocupació este primer mes de l’any, seguint la tendència contrària que el Matarranya. Ha segut La Portellada, on s’ha passat de 10 a 9 desocupats (-1). Per un altre costat, a cinc pobles s’han mantingut els registres del mes anterior. Per ordre alfabètic són Arenys de Lledó (2 veïns sense faena), Lledó (8 veïns), Mont-roig (12 veïns), Ràfels (5 veïns) i Torredarques, amb 1 veí desocupat.

La resta de pobles del Matarranya han vist com els registres han crescut durant el gener, sent Vall-de-roures el municipi que més veïns aporte a este increment. A la capital del Matarranya, la desocupació ha crescut en 14 veïns este gener, passant de 101 a 115 afectats. També han crescut els registres a Calaceit (+7), on s’ha passat de 37 a 44 veïns desocupats. A Queretes la desocupació ha pujat en 5 veïns, dels 18 als 23 afectats. Després trobem uns quants pobles on l’atur ha crescut este mes en 4 veïns. Serien el cas de Fontdespatla (passant de 5 a 9 afectats), Massalió (de 19 a 23 veïns) i Valljunquera (de 9 a 13). A la Vall del Tormo la desocupació ha pujat en 3 veïns, passant de 20 a 23 veïns. En 2 veïns ha crescut la desocupació a Pena-roja, passant de 10 a 12 afectats. I a Beseit (de 32 a 33), Fórnols (de 7 a 8), La Freixneda (de 24 a 25) i la Torre del Compte (de 6 a 7), la desocupació ha augmentat este primer mes de 2016 en un veí.

Més informació: