Ha mort el professor, observador meteorològic i president del PP morellà José Agustín Amela Ibáñez

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 11 de febrer de 2016 .
Etiquetes: ,

Ha mort el professor José Agustín Amela Ibáñez. El morellà ens ha deixat, als 63 anys, la matinada d’aquest dijous 11 de febrer a l’Hospital General de Castelló. El soterrament serà aquest divendres a les 16:30 a l’Arxiprestal de Morella. Amela va ser professor d’història, art i geografia durant distintes etapes a l’Institut de Morella, jubilant-se al 2013. A més, era un reconegut micòleg i expert en meteorologia i aficionat a l’astronomia. José Agustín era l’Observador dels Ports Ràdio i de Nord. Cada dijous a la ràdio i divendres a la televisió feia la seua previsió meteorològica. Al 2011 va entrar en política i actualment era el president del PP de Morella i portaveu del Grup Popular al consistori.

La seua trajectòria com a docent serà molt recordada per moltes generacions de morellans. Unes sessions que podien començar parlant de la Transició i acabant analitzant l’estat del cel o on havien aparegut els primers bolets de la temporada. Era un comunicador nat. Els seus espais al mitjà de comunicació comarcal eren molt seguits i comentats. També s’emetia el seu espai sobre el temps a Ràdio Matarranya. Col·laborava apareixent la seua opinió en diaris com el Mediterráneo.

Amela era la persona de referència per ampliar notícies sobre bolets o el temps també tenia coneixements en radioestèsia. A finals del passat any, el morellà amb el seu pèndul va ajudar als treballs desenvolupats a l’Arxiprestal que van descobrir distints secrets del temple. En el camp de la meteorologia va ser la persona que va agafar el testimoni dels Pares Escolapis de registrar les dades del temps de Morella. Va ser l’any 1976. Dos anys després, al 1978, el seu germà va començar a ajudar-lo i al 1985 José Agustín cedia definitivament esta feina a Juan Amela que s’encarrega actualment. Una trajectòria constant per observar al cel que va ser reconeguda als dos germans al 2011 amb la Creu de Santa Llúcia, màxima distinció que atorga el consistori morellà. Al 2015, Juan Amela va ser reconegut per l’AEMET acompanyant-lo José Agustín en el lliurament del premi a Madrid. Just este 2016, l’observatori de Morella compleix el centenari des de que es van començar a registrar les dades.

L’entrada a la política municipal de José Agustín Amela va ser com a independent ocupant el tercer lloc de la llista del PP a les municipals de 2011 i al novembre de 2012 es convertia en el president dels populars morellans. Al 2013 va ser escollit el portaveu de l’oposició al consistori i a les passades eleccions locals de maig de 2015 va ser el cap de llista d’esta formació política. El darrer ple en el que va participar va ser el passat 4 de gener en el que es van lliurar les Creus de Santa Llúcia. També era una persona que s’implicava en la cultura de la localitat.

Ha mort el professor José Agustín Amela

“El soterrament serà este divendres a les 16:30 a l’arxiprestal de Morella”, apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

Durant molts d’anys va encarnar a Sant Antoni en La Vida del Sant, sent majoral l’any 1994 amb els seus companys de representació. Actualment, formava part del grup de teatre local que ha tornat a introduir les actuacions teatrals representades per veïns.

Amela també va popularitzar als anys 90 una postal amb Morella rodejada de boira que encara és molt demandada actualment i ha servit d’inspiració a d’altres fotògrafs. Una pèrdua molt sentida a Morella i a la comarca, així com a d’altres localitats de comarques veïnes a les que José Agustín Amela solia acudir a donar xerrades i participar en activitats relacionades principalment amb la meteorologia o la micologia. Descansi en pau.

Més informació: |