Any de rècord al Patrimoni de Vall-de-roures amb 27.000 visitants

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimarts, 16 de febrer de 2016 .
Etiquetes: ,

El Patrimoni de Vall-de-roures ha viscut un any de rècords. El passat 2015, i després d’uns anys complicats on el turisme d’interior ha notat la crisi, més de 27.000 visitants van descobrir el patrimoni arquitectònic i històric de la capital del Matarranya. Els espais visitables, integrats pel monumental Castell de Vall-de-roures, l’església Santa Maria la Major i el Museu de l’Art, que s’ha afegit a l’oferta des de Setmana Santa de 2015, s’han convertit en parada obligatòria per als turistes i visitants que trien la nostra comarca. I durant este últim exercici s’ha arribat a la xifra de 27.000 persones, tot un rècord per a la Fundación Valderrobres Patrimonial, entitat que gestione este triangle turístic. La posada en marxa del nou Museu ha col·laborat en consolidar el número de visitants, convertint el Museu d’Art en el punt de partida per a conèixer tota la riquesa patrimonial i monumental de la comarca del Matarranya.

Així ho asseguren alguns visitants que ha tingut el territori este estiu. Manuel Siurana, de Valderrobres Patrimonial, va apuntar que “visitants d’Aranda de Duero i Extremadura ens han dit que el Museu és el punt de partida ideal per a conèixer el Matarranya. Vas al Museu i saps totes les coses que pots veure”, fen-te “unes rutes i organitzar l’estada per la comarca”. Siurana va recalcar que “el Museu està sent un èxit. L’oferta cultural que donem és molt bona. S’ha notat i estem creixent en el número exponencial de visitants, que enguany ha arribat als 27.000 visitants”, quan fa uns anys el Patrimoni de Vall-de-roures se situava en 21.000 persones. Siurana va recalcar el pes del Museu, però va entendre també que “és un fenomen general. Fa l’efecte que el turisme rural està en una expansió generalitzada. Igual la gent ha decidit canviar de destinació. En teoria, és més barat vindre aquí que anar a l’estranger”, va entendre Manuel Siurana.

. Noves sales i noves exposicions

De cara als pròxims mesos, i seguint amb les exposicions, el Castell de Vall-de-roures albergarà una nova mostra. En esta ocasió, pel Matarranya tornarà Salvador Dalí. La Fundació exposarà al castell una col·lecció de gravats del gran artista sobre la Divina Comèdia. A la vegada, i durant les últimes setmanes, la Fundació ha finalitzat el procés de musealització del Museu de l’Art. En este context, Siurana va recordar que “a l’agost vam tindre la inauguració oficial. I ara hem acabat les sales de la planta subterrània”, amb una sala dedicada “a la indumentària” i una altra “de diorames”. A la sala centrada en la indumentària antiga, trobarem una mostra “dedicada a indumentària del territori d’inicis del segle XX. Trobarem roba diversa”, amb “vitrines amb roba de xiquets per a batejar, robes i vestits típics d’estes terres nostres. Trobarem armadures, indumentàries del nostre territori i moltes coses més”.

Esta col·lecció de indumentària és possible gràcies a l’aportació de Sebastián Moreno, fill de Vall-de-roures que va emigrar a Barcelona, “que té grans inquietuds culturals i durant molts anys s’ha dedicat a col·leccionar roba antiga. En té una varietat immensa”, va destacar Manuel Siurana. D’aquí que Moreno “ens va oferir algunes de les robes que té per a exposar de forma permanent al Museu. Té coses molt interessants, i això es va traduir en la creació d’esta col·lecció d’indumentària que ens ha cedit, que és una forma de llegar una cosa al poble”. La varietat i riquesa d’indumentària és immensa, i “tota no ha cabut”, va afegir Siurana. D’aquí que “la idea és que cada any podrem renovar alguna peça. Tenim una sala de vitrines que ha quedat impressionant, on el contingut pot anar canviant”. A l’exposició trobem moltíssimes peces de roba. Roba de mudar, de treballar, d’home, de dona, d’anar per casa, roba de carrer… de tot.

Durant les últimes setmanes també s’han penjat els últims diorames que faltaven, com ara un de dedicat al paisatge, destinat als masos de la vila i La Caixa. També en trobem un altre del Salt i un últim amb la vista típica de Vall-de-roures, amb el pont de pedra i castell al fons. Des de la Fundació recorden que la porta del Museu està oberta a tots, siguen veïns de Vall-de-roures, veïns del Matarranya o visitants, recordant que l’espai té “una doble funció: és un museu i un centre d’art comarcal”.

Més informació: |