I febrer va tornar a marxar cobert de blanc…

comarquesnord.cat . Mont-roig . diumenge, 28 de febrer de 2016 .
Etiquetes: ,

(AVANÇ)
El temporal atlàntic que els experts en el temps van anunciar que arribaria al territori ha deixat una forta nevada al Matarranya. Igual com en el 2013, el mes de febrer marxarà cobert de blanc. Una intensa nevada de nord a sud i d’est a oest, fent acte de presència a tots els racons del territori. Més de 60 litres de precipitació que al sud del Matarranya, on sol quallar més per les altituds, s’han convertit en 50 centímetres de neu. Molta xalera per als més menuts de la casa, que van aprofitar la tarde de dissabte per a jugar al carrer amb la neu, però un maldecap per a molts veïns i consistoris del Matarranya. Els uns, perquè van haver d’obrir pas per camins i pistes per arribar a les seues explotacions ramaderes. Els segons, perquè van veure com un temporal de neu més (i en portem uns quants al territori) va vindre acompanyat d’incidències. Molts municipis del territori es van quedar sense subministre de llum durant més de 12 hores. A alguns punts encara hi ha problemes d’electricitat, als que cal sumar els talls de senyal de telefonia mòbil i fixa o el senyal de televisió i internet.

Les màquines llevaneus estaven preparades des de primera hora del matí per la nevada que podia caure, actuant per l’ample entramat de carreteres principals i secundàries del Matarranya. Va haver moments de dificultat en la circulació, encara que en estos moments, i segons informaven des de la DGT, es pot circular per totes les carreteres del Matarranya. En estos moments, i segons informe el propi Ministeri, només trobem dificultats a la N-232 entre Torredarques i La Pobleta, la via de comunicació entre la comarca del Matarranya i Els Ports, que prohibeix la circulació de camions i recomane l’ús de cadenes als altres. També hi ha complicacions a les carreteres de la Tinença i al Port de Querol. En canvi, les connexions principals del Matarranya, via Tarragona, via Alcanyís i Saragossa i via Tortosa, estan totes obertes a la circulació. La neu, això sí, ha obligat a suspendre la majoria d’actes a l’aire lliure previstos per a este cap de setmana. Ahir s’obria la jornada 26 de lliga amb un Pena-roja contra l’Albalate que es va haver de suspendre.

Este cap de setmana també hi havia prevista una jornada a Ràfels dedicada al món dels escacs que va quedar suspesa. Com a suspesa també la jornada de portes obertes que hi havia prevista a l’Estació Rural d’Interior de Queretes o els diferents Carnavals que teníem ahir dissabte. A poc a poc, i conforme va deixar de nevar ahir a la nit, els pobles del Matarranya van anar recuperant la normalitat. Ha costat recuperar la llum en alguns nuclis de població, com ara a La Freixneda, que no ha arribat fins fa uns minuts. Una cosa pareguda està passant amb la telefonia fixa i la mòbil, així com amb la connexió a internet i a la televisió. Unes avaries en la línia de subministre elèctric ha afectat durant moltes hores als municipis del centre-sud del Matarranya i també a algun municipi del Baix Aragó, amb problemes a la connexió d’Alcanyís i a la de Fontdespatla. Conforme passen les hores, està previst que tot torno a la normalitat. El pronòstic del temps fa menció a temperatures suaus i ratxes de vent de cerç. La presència de núvols durant tot el diumenge fa preveure que no patirem gelades fortes esta pròxima matinada, factor positiu per a la desaparició de la neu.

Més informació: |