El Matarranya torne a la normalitat després d’un cap de setmana marcat per la neu i els talls de llum

comarquesnord.cat . Pena-roja . dilluns, 29 de febrer de 2016 .
Etiquetes: ,

(CRÒNICA)
Els pobles del Matarranya han tornat a la normalitat després d’un cap de setmana que ha estat marcat pels problemes en el subministre elèctric i en la cobertura de telefonia mòbil i fixa. La forta nevada que va caure dissabte al territori, que en alguns punts del Matarranya va arribar a acumular més de mig metro de neu, va ocasionar importants problemàtiques a la comarca, la majoria d’elles vinculades al subministre de llum, la cobertura i el senyal d’internet. Queixes veïnals que es recopilaran i que traslladaran a les companyies competents. I és que des del Matarranya entenen que “hi ha un fart” i que “no pot ser” que cada vegada que neve hi hage els problemes que es van viure este cap de setmana. En esta matèria va ser clar Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya. En declaracions a este mitjà va concretar que “és un desastre, sent clars. No pot ser que a la que s’acumulen 3 dits de neu caigui una torre. Podríem arribar a entendre que en acumulacions de 50 o 60 centímetres de neu es puguen donar casos”. Però que “a migdia del dissabte, quan hi havia 8 o 9 centímetres de neu, no tingueren llum a molts pobles, no és comprensible”.

La llum va ser un dels principals problemes que va patir el Matarranya durant la nevada de dissabte. Torredarques, Mont-roig, Ràfels, Pena-roja, Fontdespatla, Beseit, La Portellada i inclús Vall-de-roures van estar unes quantes hores sense subministre elèctric. A la zona sud del Matarranya, on més va nevar, la llum va marxar el dissabte a mig matí i no va tornar fins a la matinada. Tot i que van ser la Torre del Compte i La Freixneda els més afectats pels talls de llum. En este sentit, l’alcalde de La Freixneda, José Ramon Gimeno, es va queixar que “vam estar pràcticament un dia sense llum, perquè va tornar el diumenge a les 11 del matí”, i va lamentar que inclús es va dur un grup electrogen que finalment no es va posar en marxa. Per la seua part, l’alcaldessa de la Torre, Lola Lleonart, va concretar que “vam ser l’últim poble de la comarca que va tindre llum. Vam estar més de 24 hores sense llum. Ens van instal·lar un grup electrogen sobre les 3 de la tarde de diumenge, i sobre les 7 o les 8 de la nit ja va tornar la llum”. A Vall-de-roures, la capital del Matarranya, també es van patir talls la tarde del dissabte, i les empreses turístiques no van amagar les seues preocupacions.

“Sense llum no som res”, es van queixar algunes empreses. De fet, sense llum no es pot connectar la calefacció ni pagar amb targeta de crèdit. Als problemes en el subministre de llum cal sumar altres problemàtiques. És el cas de Torredarques, que este matí encara no havien recuperat ni el senyal de telefonia fixa. A altres municipis també hi va haver problemes en el senyal de telefonia fixa, telefonia mòbil i internet, i alguns alcaldes van tindre grans problemes per a contactar amb el 112. Cosa que també es va produir a l’hora de contactar amb el servei de neteja de carreteres, que van eixir a fer la gestió i neteja de la xarxa viària, molt correcta durant tota la nevada. En alguns masos rurals del Matarranya es van quedar alguns inquilins aïllats, i els propietaris van haver d’obrir pas per uns camins i pistes forestals plens de neu. Per la seua part, i en el cas de Mont-roig, que fins que no acaben les obres dels nous dipòsits estaran funcionant amb bombes, els talls de llum van suposar també problemes en el subministre d’aigua. Estos talls de llum també han provocat desperfectes a la comarca. A Pena-roja, segons va dir l’alcalde del municipi, es parle de tres sistemes de calefacció municipal trencats.

Al nord del Matarranya, altituds més catxes, la neu va vindre acompanyada en moments d’aigua-neu. El temporal va enfarinar bancals, carrers i teulades, però el diumenge va desaparèixer pràcticament tota la blancor. Pel que fa al sector agrari del Matarranya, és qui s’ha mostrat més content per l’arribada d’aigua en forma de neu. I és que pràcticament no ha plogut gens durant l’últim any, i els llenyosos i fruitals, així com la sembradura, necessitaven aigua. La neu, paral·lelament, ha pogut castigar els ametlers en alguns punts del Matarranya. I és que la neu portava molta aigua i, per tant, molt de pes. Encara així, bon aigua que agrairà el monte. Pel que fa a la reserva d’aigua, en estos moments la  està al 96 per cent de la seua capacitat, mentre que La Trapa es trobe només al 35 per cent de la seua capacitat. Pel que fa a Pena, ara mateix ens trobem en uns 14,75 hectòmetres cúbics, que representen el 82,54 per cent de la seua capacitat, i que podrien anar a més a través del desglaç de la neu acumulada al Port. A zones elevades s’han arribat a acumular més de 50 centímetres de neu durant tot el cap de setmana.

Més informació: |