La revista Descobrir Catalunya destaca en un extens reportatge “La tòfona salvatge als Ports”

comarquesnord.cat . Els Ports . dijous, 3 de març de 2016 .
Etiquetes: , ,

“La tòfona salvatge als Ports”. Eixe és el títol d’un ample reportatge a tot color que la revista Descobrir Catalunya li dedica a aquest apreciat fong, i a la gastronomia de la zona basada en la trufa en una de les seues recents edicions.

La tòfona salvatge als Ports

“Un reportatge de la revista Descobrir”, apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

El reportatge signat per Santi Valdepérez, amb fotos de Rafa Pérez, destaca que amb l’abandonament dels masos i conreus els seglars furguen les tofoneres que resisteixen a l’expansió del bosc. “Amb l’abandonament de masos i conreus, els senglars furguen les tofoneres que resisteixen a l’expansió del bosc. Ja només queda un tofoner als Pors, però l’ombra d’aquest tubercle està arrapada a les valls i els cingles. Viles com Morella celebren fires i jornades al voltant del diamant negre de la gastronomia de la zona. Descobrim una tradició que s’estén per tots els racons del massís”, apunta literalment la revista en un destacat.

L’ample reportatge mescla la zona del Massís dels Ports, amb la dels Ports de Morella i els Ports de Beseit. Allà únicament queda ja un tofoner. Ací uns poquets més.

En qualsevol cas, la trufa salvatge escassetja, entre els porcs senglar, la sobreexplotació i la metereologia que no acompanya en els darrers anys el seu llarg cicle. Tot i això, apunta a que les Jornades de la Trufa que es celebren tant a Morella com a l’Alt Maestrat són un èxit. “A Morella els restaurants locals posen a disposició dels clients l’oli de trufa per enriquir delícies com el tombet de conill, i botigues de delicatessen ofereixen al visitant formatges de cabra i d’ovella trufats, o pots de tòfona laminada i envasada”, expliquen des de Descobrir Catalunya.

Veiem cares, comerços i paisatges coneguts, i fins i tot reconeixem alguns plats d’anteriors jornades gastronòmiques. El reportatge finalitza recomanant les trobades, les jornades gastronòmiques o les rutes que al voltant de la trufa es realitzen en aquestes terres.

Més informació: | |