Saragossa declare la guerra a l’Impost de Contaminació d’Aigües

comarquesnord.cat . Saragossa . dimarts, 8 de març de 2016 .
Etiquetes: ,

L’Ajuntament de Saragossa ha declarat la guerra a l’Impost de Contaminació d’Aigües, el famós ICA. El consistori de la capital d’Aragó, governat per Zaragoza en Común, considere que la ciutat ja ha pagat el seu sistema de depuració d’aigües, i per tant, es negue a aplicar este nou tribut als seus ciutadans per a finançar un Pla de Sanejament d’Aragó que no preveu inversions a la pròpia capital. És per això que la consellera de Medi Ambient i Mobilitat del consistori, Teresa Artigas, anunciés la interposició d’un recurs contenciós contra l’ordre del Govern d’Aragó que sol·licite les dades del padró de Saragossa per aplicar este nou impost. Artigas va considerar que el consistori està disposat a negociar la situació actual amb la DGA, però que no es poden quedar amb “els braços creuats” quan l’impost ICA preveu duplicar el cost de l’aigua a Saragossa. Nou capítol en el controvertit Pla de Sanejament d’Aragó. A les protestes de Saragossa, que es negue a finançar una depuració que els experts cataloguen de “desproporcionada, sobredimensionada i que depurar l’aigua ens costarà 10 vegades més que a Navarra o a La Rioja”, hi ha altres que creuen injust l’aplicació d’un impost dissenyat “a la carta”.

L’aplicació del ICA també està generant les primeres queixes al Matarranya. Sobretot perquè entenen que la creació d’un impost que serà a la carta no és la fórmula més solidària de cobrar-lo. I és que el Govern d’Aragó ha plantejat diferents proporcions de pagament. Per exemple, aquells ajuntaments que s’han pagat la seua pròpia depuradora, com ara Saragossa o Favara, només pagaran el 30 per cent del ICA. Pagaran també el 30 per cent de l’impost aquells municipis que no tindran depuradora. Per la seua part, aquells municipis que tenen la depuradora en fase de construcció, pagaran el 70% de l’impost. I aquells municipis que han aixecat les noves depuradores a través del Pla de Sanejament d’Aragó i ja estan en marxa, pagaran el 100 per cent de l’impost. Això ha generat, igual com va provocar en el seu dia el Canon de Sanejament, un impost controvertit. Els veïns de Mont-roig o Valljunquera, on per ara no hi ha contemplada construcció de depuradora alguna, pagaran el 30% de l’impost pel seu consum d’aigua. En el cas de Pena-roja o La Freixneda, ubicats a escassos quilòmetres de les anteriors, pagaran el 100 per cent de l’impost a la llarga perquè tindran depuradora.

Sobre esta matèria, Ràdio Matarranya va parlar en Agustín Riba, regidor del PSOE a Queretes i portaveu de l’Associació de Veïns de Queretes. “Saragossa represente la meitat de la població d’Aragó. Saragossa mai ha dit que no vulgue ser solidària, però no està d’acord de pagar entre tots les obres del Pla de Sanejament”, quan depurar li valdrà a Aragó 10 vegades més que a comunitats veïnes. Riba va afegir que “estan d’acord en ser solidaris, però no estan d’acord en finançar un Pla de Sanejament que entenen que és una estafa”. Riba va reflexionar també de la manera en la que s’han fet les coses des de l’Institut Aragonès de l’Aigua. “Als ajuntaments se’ls hi va dir que calia depurar les aigües”, tot i que a dia d’avui la realitat és que “al Matarranya no s’està depurant ni un sol litre d’aigua”. A curt temps “tindrem cinc depuradores en marxa, però encara ens faltaran 13 pobles sense depuradora”, que per ara no la tenen projectada. Això derivarà en l’aplicació d’un impost ICA diferent per a cada municipi, en funció de si un poble té depuradora o no en té, la qual cosa no ha agradat gens a alguns ajuntaments, i en el cas de la indústria inclús s’està parlant de competència deslleial.

Precisament, sobre l’impost ICA i el Pla de Depuració d’Aragó se’n parlarà demà a unes jornades que albergarà Saragossa. Les jornades, organitzades per la mateixa DGA a través de l’Institut Aragonès de l’Aigua, serà a la Fira de Mostres de Saragossa, i s’han titulat Smagua 2016. Durant tota la jornada es parlarà de diferents qüestions, com ara seguiment i control de qualitat de les depuradores d’Aragó, vessaments d’aigua residual al domini públic, reutilització de les aigües residuals, situació actual de la depuració a la nostra comunitat, o alguns altres. A les jornades està confirmada l’assistència de veïns del territori.

Més informació: |