Agricultors i ramaders ja poden consultar el SIGPAC 2016

comarquesnord.cat . Els Ports . dimarts, 8 de març de 2016 .
Etiquetes: ,

Els agricultors i ramaders ja poden comprovar en la Campanya 2016 el Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles d’Espanya (Sigpac) -base de referència de superfícies per a la sol·licitud única d’ajudes de la Política Agrícola Comú (PAC) i si reflecteix la situació real de les seues parcel·les. Segons informa el Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), ja es pot consultar amb el visor i del servei web de plànols del Sigpac nacional les dades de la campanya 2016 o “foto fixa” d’aquesta base de dades de parcel·les i recintes agrícoles.

“Els agricultors han de realitzar la declaració de superfícies en base a la realitat del terreny”, per la qual cosa el productor ha de “notificar a l’Administració” si observa que el Sigpac no reflecteix la situació real de les seues parcel·les, que els seus recintes no estiguen correctament delimitats o si ha canviat d’utilitat, apunta el FEGA. Explica que la base de dades del Sigpac s’actualitza contínuament amb diferents procediments en els que participen tant les comunitats autònomes com el FEGA i amb informacions sobre el Catastre, les al·legacions dels agricultors, els resultats dels controls o la integració d’obres, entre altres.

La “caché” de campanya del Sigpac permet “garantir una certa estabilitat durant el procediment declaratiu abans de l’inici del període de presentació de la sol·licitud única de la PAC”, apunten. El Sigpac és una base de dades realitzada amb imatges aèrees de tot el territori nacional i la delimitació geogràfica i informació alfanumèrica associada de recintes, que son una superfície continua de terreny dins d’una parcel·la catastral amb una única utilitat. Per a la campanya 2016, el Sigpac comptabilitza 69,33 milions de recintes que s’extenen en una superfície total de 50,75 milions d’hectàrees (terres de cultiu, cultius permanents, pastures, forestal, superfície no agrícola i altres). Castella-Lleó és la comunitat autònoma amb major nombre d’hectàrees (9,42 milions), seguida de Andalusia (8,76 milions ha), Castella-La Manxa (7,94 milions ha), Aragó (4,77 milions ha), Extremadura (4,41 milions ha), Catalunya (3,21 milions ha), Galícia (2,95 milions ha) i la Comunitat Valenciana (2,21 milions ha).

El Sigpac comptabilitza a Múrcia 1,13 milions d’hectàrees; en Astúries, 1,05 milions; a Navarra 1,03 milions, a Madrid 814.150 ha; a Canàries, 744.090; al País Basc, 722.900; en Cantàbria, 531.176; a La Rioja, 504.681 i a les Illes Balears, 499.192 hectàrees. El FEGA també ha detallat els termes municipals en els que “de manera excepcional”, no s’utilitzaran les referències Sigpac per a la identificació de les parcel·les agrícoles a la campanya 2016. Aquesta informació -apunta- es facilitarà per a que tots els productors la incloguen, dins de les seues sol·licituds d’ajudes en l’actual exercici de 2016.

Recordem que l’any passat es van produir problemes amb aquest fet. Ramaders de la nostra comarca van presentar al·legacions a les superficies de pastures indicades al Sigpac i que no corresponien a la realitat. Aquestes reclamacions no van ser incloses als pagaments de la PAC i també han segut motiu, segons apunten varies fonts, dels importants retards a l’hora de pagar les ajudes de la Política Agrària Comú del passat exercici i que en molts casos encara no s’han executat.

Més informació: |