El Matarranya ha doblat les places turístiques en sol 12 anys

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dijous, 14 d'abril de 2016 .

El Departament de Turisme i de Promoció de la Comarca del Matarranya ha dut a terme un informe sobre l’impacte econòmic dels allotjaments turístics en el territori a través d’una enquesta als mateixos negocis. Este estudi confirme que el turisme s’ha convertit en els últims anys en uns dels principals pilars de l’economia comarcal, a la vora de l’agricultura, la ramaderia i el sector de serveis vinculats al sector primari. Una xifra que confirme la importància del turisme en el pla econòmic a nivell comarcal és l’augment de places d’allotjament registrat en els últims anys. Durant 2003, any que va començar a treballar este departament, la comarca tenia un total de 880 places d’allotjament, mentre que a finals de 2015 s’assolien les 1.974 places. Un increment que ronde el 125% en l’oferta de places d’allotjament i que supose un augment de 1.094 places durant este temps.

En este estudi han participat el 32,65% dels allotjaments turístics existents a l’actualitat. És a dir, un de cada tres. Estos negocis han facilitat les dades a través d’una enquesta. Cal recalcar que esta enquesta sol ha recollit i analitzat les despeses efectuades exclusivament amb proveïdors i empreses del territori. A través d’estes enquestes s’ha estimat que el gasto total de les 147 empreses existents, segons un càlcul proporcional efectuat sobre el mostreig, és de 2,187 milions d’euros. Les dades de l’ocupació per places de cases de turisme rural, hotels (pensions i fondes també apareixen) i apartaments turístics s’han extrets del INE. En relació a altra oferta turística (habitatge d’ús turístic, alberg i càmping) és una estimació, perquè en les estadístiques del INE estos negocis no apareixen.

En relació al gasto que fa el turista que arribe al Matarranya, este s’ha calculat en base a una mitjana sobre el preu dels allotjaments i la quantitat de pernoctacions. Amb estes variables, el gasto aproximant del turista en allotjaments puge a 4,599 milions d’euros. En relació a la despesa que efectuen els turistes una vegada estan al territori, trobem xifres de l’any 2008, que indiquen que enguany, els turistes realitzaven una gasto en comerços i compres (gasolina, bars, marxandatge, carnisseries, forns, activitats i entrades), de 15 euros de mitja. Prenent estes xifres com a referència, el gasto per persona amb les dades de pernoctació de 2015 són de 1,755 milions d’euros a l’any. Això, sense tindre en compte el gasto que fan les persones que visiten el Matarranya només durant un dia, sense pernoctar als negocis del territori.

L’estudi també analitze el gasto dels turistes en dietes (dinars i sopars) sobre una base mitjana del preu de restaurants de 20 euros per menjar. Tenint en compte el número de pernoctacions als hotels, pensions i fondes, l’informe xifre que el gasto mitjà puge als 3,106 milions d’euros. A este resultat no apareixen les dietes efectuades per part dels usuaris de cases de turisme rural, apartaments turístics, albergs i càmping, perquè es considere que la major part d’estos visitants mengen als allotjaments contractats. Amb tots estos números damunt de la taula, s’estime que els turistes que s’allotgen en la destinació turística del Matarranya es gasten al territori 9,478 milions euros cada any. Este informe visualitze la importància que està tenint el turisme a l’economia comarcal.