El porta a porta, possible solució al 50% de reciclatge que demane Europa per al 2020

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimarts, 19 d'abril de 2016 .
Etiquetes:

Dijous de la setmana passada, la seu de Comarca del Matarranya va albergar un nou Consell Consultiu d’Alcaldes. Trobada entre el consell comarcal i els ajuntaments del Matarranya on es va parlar de diferents punts, tot i que el projecte de Porta a porta va centrar bona part del debat. I és que la Comarca va explicar el projecte de Porta a porta que es va presentar fa uns mesos al Ministeri i que es pot convertir, a la llarga, en el sistema de recollida selectiva d’esta comarca. Un projecte que aposte per la recollida de la matèria orgànica i busque arribar al 50 per cent del reciclatge que exigirà Europa al 2020. En estos moments, el Matarranya recicle entre un 17 i un 19 per cent dels residus que genere. Encara així, és la comarca del Consorci número 7 que més recicle. Durant este Consell Consultiu, també es va parlar de fer una revisió del Servei d’Urbanisme, de com es finançaran ara les Escoles Infantils i de la quadrilla forestal de la Comarca.

Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya, va apuntar que “va ser una reunió interessant. Sempre és positiu donar a conèixer els projectes que vol fer la Comarca. I a part d’això, hi ha projectes que impliquen directament els ajuntaments i són ells els que han de decidir si es volen o no. Es va presentar el projecte Porta a porta. Portem mig any treballant en ell, i vam decidir de reunir-nos d’aquí un mes per a valorar quina és la seua opinió”. Un estudi que des de la Comarca entenen que va tindre “bona recepció”, encara que ara “cal recapacitar-lo i si es veu clar que es pot aplicar a tot el territori”. Durant la presentació del projecte es va posar l’exemple del Pallars Sobirà, a Lleida, una comarca similar al Matarranya que té una capital de comarca pareguda i uns pobles molt disseminats. Una comarca que als 100 dies d’impulsar el porta a porta va arribar al 80 per cent de reciclatge.

Les directrius europees són molt estrictes, i han fixat per a 2020 un reciclatge del 50%. El Matarranya està molt lluny, i segons va entendre Rafa Martí, “vam observar que per arribar a este 50 per cent hi ha dos vies. Una és reciclar en destí, que vol dir portar tot l’RSU a una planta de triatge. L’altra opció és posar un 5è contàiner o fer la recollida selectiva, replegant una porció cada dia”. El Matarranya ha pensat en el porta a porta, sistema que s’aplique a molts països d’Europa i a regions com Euskadi o Catalunya. Un format que, amb la implicació de la gent, ha obtingut molts bons resultats. El president de Comarca va reconèixer que “fàcil no és, perquè cal implantar un sistema diferent. Fa 15 anys, a tots els pobles es passava a buscar la brossa porta per porta”. Però no existia reciclatge. “Ara caldria separar l’orgànica del RSU, i cada dia de la setmana replegarien una fracció”, va afegir Rafa Martí.

Un dels aspectes que també canviaria és que la taxa de residus la cobraria Comarca. A dia d’avui, “Comarca fem la recollida en els nostres mitjans i hi cobrem als ajuntaments el cost. En canvi, cada poble aplique la seua taxa. Ara seria diferent. Comarca aplicaria la taxa als usuaris. Els motius? Perquè com Comarca fa la recollida, tindria el control de qui està reciclant bé i qui està reciclant mà”, aplicant sancions o bonificacions a aquells que ho fan malament i ho fan bé. Durant la reunió es va formular l’opció de destinar la matèria orgànica a la Planta de Purins de Pena-roja, sempre i quan esta planta pogués acceptar este residu. Les conclusions d’este estudi destaquen que el Porta a porta es un sistema que permetrà arribar al 50 per cent del reciclatge exigit per Europa, crearà llocs de treball i el cost del servei serà el mateix. El Porta a porta seria un projecte pioner a nivell aragonès.

D’aquí un mes, i una vegada els alcaldes dels municipis traslladen tota la informació als seus respectius consistoris, es convocarà un nou Consell Consultiu d’Alcaldes. En esta reunió van assistir representants de 16 dels 18 municipis del Matarranya.

Més informació: