El primer Premi ‘Desideri Lombarte’ s’intentarà dur al Matarranya

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 26 d'abril de 2016 .
Etiquetes: , ,

Govern d’Aragó va confirmar esta setmana la creació del Premi Desideri Lombarte, un premi que se celebrarà cada dos anys i que tindrà com a finalitat el reconeixement d’una labor continuada o d’especial notorietat i importància vinculada al benefici i la dignificació del català d’Aragó. Una distinció que tindrà també la seua modalitat per a l’aragonès i que portarà el nom de Chuana Coscujuela. Al mateix temps, i segons ha pogut saber Ràdio Matarranya, el Govern d’Aragó està treballant perquè la primera entrega d’este premi ‘Desideri Lombarte’ se celebro al Matarranya. I tot i que encara és molt prompte per a parlar de dies, Política Lingüística del Govern d’Aragó ha barallat dos dies: el Dia Europeu de les Llengües (al setembre) o el Dia de la Llengua Materna (per al febrer).

Ràdio Matarranya va entrevistar Ignacio López Susín, director general de Política Lingüística del Govern d’Aragó, qui va parlar d’estos premis. “La idea de crear estos premis surt de la necessitat que es veu des de la DGA de dignificar i de difondre les llengües pròpies d’Aragó, tant de l’aragonès com del català. I pensem que la figura de Desideri Lombarte reunia les característiques que volem que tinguen estos premiats”. López Susín, qui va conèixer Desideri Lombarte, recorde que Desideri va ser “una persona que va estar implicada en el treball i dignificació de la seua llengua, que la va cultivar a través de la poesia principalment, però també a través del teatre o de la novel·la. Una persona que va estar implicada dins del moviment associatiu a través de l’Associació Cultural del Matarranya, que va estar a l’organització del segon congrés de la llengua catalana en la part aragonesa. En definitiva, una persona implicada no sol a través de la creació artística, sinó també des del punt de vista de la participació social, per a mantindre viva la seua llengua”.

A diferència dels premis Guillem Nicolau i Arnal Cavero, centrats en literatura, estos premis Desideri Lombarte i Chuana Coscujuela seran de caràcter més transversal i podran distingir des de personalitats a associacions o empreses. López Susín també va fer menció a la celebració d’estos primers premis, que seran de caràcter bianual i s’entregaran de forma alterna exceptuant esta primera edició. Tot i que encara és molt prompte per a parlar de dates, des de Política Lingüística van entendre que seria bastant coherent que es visqueren per al Dia Europeu de les Llengües o per al Dia de la Llengua Materna. I pel que fa a l’escenari, no es descarte el Matarranya natal de Desideri per a viure l’entrega del primer premi Desideri Lombarte. De fet, des de Política Lingüística van recordar que “s’està treballant en esta línia”.

De fet, segons va entendre López Susín, “al Govern d’Aragó li agradaria que la primera edició dels Desideri Lombarte es pogués materialitzar a la comarca”. A nivell aragonès, des de Política Lingüística van recordar també que s’està treballant en les bases dels premis Guillem Nicolau i Arnal Cavero, que en català i aragonès, respectivament, s’encarreguen de premiar les millors obres escrites en estes dos llengües vives d’Aragó.

Més informació: | |