DGA obre una línia d’ajudes valorada en 833.000 euros per a la gestió de purins

comarquesnord.cat . Pena-roja . divendres, 29 d'abril de 2016 .
Etiquetes: , ,

El Govern d’Aragó ha obert enguany una línia de subvencions per a la gestió de purins i residus ramaders. A través del Departament de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat, la DGA ha impulsat una sèrie d’ajudes encarades a disminuir la repercussió que va tenir la clausura de les plantes de cogeneració després de la reforma del sector elèctric del Ministeri d’Indústria en la retribució de la producció d’energia provinent de fonts renovables. Una mesura que va castigar el sector porcí, perquè això va abocar al tancament de les plantes de biodigestió i a la paralització d’aquelles que estaven projectades. A través d’estes ajudes, Govern d’Aragó pretén subvencionar l’adquisició de màquines i equips necessaris per a la preservació i millora de l’entorn natural en la gestió de purins de les explotacions porcines, així com la creació d’infraestructures de gestió de purins. La línia d’ajudes per a este any 2016 ascendirà a 833.000 euros.

Al mateix temps, de cara a este ajudes també es contemple l’adquisició de cisternes per al transport dels purins, la compra d’equips de mesura de nutrients o de basses mòbils, així com la construcció de basses de gestió de residus. A la vegada, este decret ens recorde que d’esta línia d’ajudes es podran beneficiar les persones físiques o jurídiques titulars d’explotacions porcines. S’inclouen associacions, organitzacions, agrupacions de titulars d’explotacions porcines i altres figures equivalents com ADS, cooperatives, societats agràries, etcètera. Este mateix decret detalle que les subvencions previstes no podran superar en cap cas el 80 per cent d’inversió auxiliable. A la vegada, l’import total de les ajudes concedides no excedirà en 15.000 euros per beneficiari. Les peticions de subvencions se podran presentar en un termini d’un mes des de la publicació d’esta ordre.

Este decret detalle també que l’execució de l’activitat objecte de subvenció s’haurà de fer a càrrec del beneficiari. Al mateix temps, el termini per a l’execució de l’activitat a subvencionar començarà el 31 d’octubre de 2016. Des del Govern d’Aragó entenen que l’evolució del sector porcí a l’Aragó ha comportat en els últims anys un increment de la cabanya ramadera i a un important procés d’intensificació. Una evolució econòmica que és inseparable a un increment dels subproductes generats en les granges porcines. D’allí les mesures que s’han pres a nivell autonòmic. De fet, i segons mouen les últimes xifres econòmiques, Espanya s’ha convertit per vegada primera en el país d’Europa que produeix més gorrino, per damunt inclús que Alemanya. Al mateix temps, el sector del porcell represente el 2 per cent del PIB nacional.

A nivell local, el sector porcí és vital per al Matarranya perquè és el principal motor de l’economia comarcal. Al territori, la solució a la gestió dels purins passaria per la posada en marxa de la planta de purins de Pena-roja, la qual s’adjudicarà en qüestió de dies.

Més informació: | |