Pena-roja aprove el pas previ a l’adjudicació de la planta de purins

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 10 de maig de 2016 .
Etiquetes: ,

Pena-roja ha donat l’últim pas perquè l’adjudicació de la planta de tractament de purins siga una realitat. Durant la sessió plenària celebrada el passat dijous 28 d’abril va entrar en ordre del dia la proposta de contractació de la planta de purins de Pena-roja. I una vegada feta la resolució, s’ha traslladat a l’única empresa que es va presentar al concurs i que complia els requisits, SAIONAIMER TASTAVINS S.L., la informació favorable de la gestió de la planta de purins. D’esta forma, Pena-roja tanque un procés lent però important (al seu entendre) de cara a la posada en marxa d’unes instal·lacions que poden ser determinants per al futur del sector porcí a la conca alta del riu Tastavins. Des de fa aproximadament dos anys i mig, els termes municipals de Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja estan en zona vulnerable per alta concentració de nitrats.

Des del consistori, Francisco Esteve, alcalde de la vila, va reconèixer que “ha segut un procés costós. Al final només s’ha adjudicat la nostra part”, la part de la planta de gestió de purins propietat de Pena-roja. Per tant, la gestió de la planta de biogàs està enlaire. Un procés de licitació i adjudicació molt durs on Pena-roja s’ha trobat molt sola. “Després de dos anys tenint converses i intentant involucrar a la DGA, considerant que un projecte com la planta de purins no es pot oblidar després de les inversions que s’hi han fet (…), al final s’ha fet un pas enrere”. De fet, Pena-roja inclús va traure “el compromís” del conseller de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat, Joaquín Olona, de finançar la posada en marxa de la planta a través de 200.000 euros que vindrien a través de l’Institut Aragonès de l’Aigua. Una promesa que va quedar en paper banyat.

Però tot i la falta de compromís institucional, Pena-roja va tirar per avant la licitació de la planta de purins i l’adjudicació es pot produir en cosa de dies. “El projecte que s’ha presentat és molt interessant”, va entendre Esteve. Pel que fa a la gestió de purins, “la solució no és fàcil. Més que res, hem de ser previnguts. Però si este projecte, tal com s’ha presentat, tire per avant, serà molt bona notícia per a tots i serà factible per als grangers”. Una de les coses que més s’ha valorat al concurs ha segut el preu d’entrada que haurà de pagar el granger. I serà un preu factible. “S’han respectat els 2 euros que consideràvem com a preu base”, va afegir Esteve. “Després, totes les línies d’ajuda que poden haver-hi, i més a les zones vulnerables, seran benvingudes”. Així s’ha demanat a les administracions superiors.

Al marge de la creació d’una activitat econòmica paral·lela a la gestió agrícola, que pot vindre acompanyada a la vegada de llocs de treball, la posada en marxa d’esta planta de purins “la veiem com una solució a un problema mediambiental”. Des de Pena-roja recorden que la conca alta del Tastavins porte més de dos anys en zona vulnerable. “No estem complint la llei. Estranye que quan estem en esta situació, quan hi ha un projecte damunt de la taula pel que estem lluitant, et deixen tirat”, es va queixar l’alcalde de la vila. Una situació que pose al granger en una situació d’indefensió absoluta. “Estàs en eixa situació de que no pots fer res, de que estàs en zona vulnerable i no saps quan pots tindre una inspecció sabent que no pots complir. Pareixes un delinqüent esperant què pot passar. Per això com ajuntament havíem de fer un pas endavant”, va tancar Esteve.

Més informació: |