LA FALSA: “Todo está ‘sustanciao’”

Joan Carles Marcobal . 15 de gener de 2017 .

El Consell d’Estat no s’ha tallat gens ni mica en responsabilitzar al ministeri de Defensa de l’any 2003 de l’accident del Yakolev 42 en el que van morir 62 militars espanyols tornant d’Afganistan. El màxim òrgan consultiu del Govern de l’estat addueix en el seu dictamen que el ministeri dirigit aleshores per Federico Trillo coneixia els perills de contractar aquests vols i que, per tant, s’hagués pogut evitar l’accident.

Des d’aquell 26 de maig els familiars dels finats han tingut que passar tot un calvari de patiments i humiliacions –Rajoy els ha dit que ‘el caso ya estaba sustanciao’- davant dels massa despropòsits que, a més a més, van acompanyar la gestió, començant pel propi accident de l’avió pertanyent a una companyia que no oferia garanties i la dantesca recuperació de cadàvers, amb errades en el lliurament dels cossos a les famílies incloses. Tot molt esgarrifant.

Assumir responsabilitats i afrontar els problemes amb dignitat no sembla ser una activitat habitual en determinats dirigents. Si l’enuig ens deixa reflexionar trobem massa coincidències entre aquest cas, el de l’accident del Metro a València i, qui sap si també, el de l’Alvia a l’entrada a Vigo: eludir responsabilitats, evitar investigacions, culpar a maquinistes i pilots i, ràpidament, tirar terra sobre el casos per a que la ciutadania els oblide. I si damunt premiem als possibles responsables la situació es torna més kafkiana si cap: Federico Trillo va ser obsequiat amb l’ambaixada al Regne Unit i ara demana tornar a l’esmentat Consell d’Estat. Tot molt espanyol!