Puig sol·licita el compromís del Govern per reposar els serveis públics i esmenar les pèrdues ocasionades pel temporal

comarquesnord.cat . València . dimarts, 24 de gener de 2017 .
Etiquetes: , , , ,

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha sol·licitat el compromís del Govern d’Espanya per reposar els serveis públics i donar cobertura a les pèrdues originades per la falta de subministrament elèctric, després del temporal marítim i de neu que ha afectat a la Comunitat Valenciana. Així s’ha expressat el cap del Consell, després de mantenir una reunió de treball amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, en la qual han avaluat les conseqüències dels fenòmens adversos ocorreguts. Tots dos també han abordat com mitigar els danys provocats per un temporal amb una intensitat “desconeguda” en els últims anys al territori valencià, segons ha destacat Puig.

El President de la Generalitat ha traslladat després d’aquesta trobada el “compromís clar” del Govern per començar a adoptar les “mesures pertinents” en el Consell de Ministres del proper divendres. Així mateix, ha tornat a incidir en la urgència que el Govern declare les àrees més perjudicades com a “zones afectades greument per emergència de protecció civil”, la nova nomenclatura per definir les “zones catastròfiques”, i cobrir així “les situacions més dramàtiques”.

En aquest sentit, ha fet referència a la importància de donar solució als perjudicis ocasionats en infraestructures bàsiques, com és el cas dels passejos marítims, “fonamentals” per a l’economia turística, segons Puig. També s’atendran les pèrdues originades en el sector agrícola i ramader, el comerç i entre els particulars afectats pels corts de subministrament elèctric.

D’altra banda, el cap de l’Executiu valencià ha assenyalat que aquesta situació d’emergència “ha evidenciat algunes de les fractures i necessitats estructurals en les quals cal treballar”. Des del punt de vista marítim ha indicat que les defenses contra l’erosió són, en alguns casos, “molt alarmants” i que a l’interior també cal “millorar i reforçar” les xarxes elèctriques perquè no es tornen a repetir situacions com les viscudes.

El President de la Generalitat ha destacat també la “bona coordinació” entre les administracions públiques, tant en episodis de tempestes i inundacions, com durant els incendis forestals. No obstant això, ha manifestat la necessitat de millorar la comunicació amb els ciutadans i de continuar perfeccionant les mesures preventives. “S’han produït situacions excepcionals, però hi ha elements de la tecnologia aplicables a la comunicació que hem d’emprar”, ha afegit Puig.

Finalment, ha tornat a agrair la tasca de tots els serveis de protecció civil i lluita contra les emergències, als quals ha definit com “un dels actius més importants de la Comunitat Valenciana”. El cap del Consell ha recordat que, en els últims dies, el telèfon d’emergències 112 ha atès milers de trucades i que durant la nit més greu de temporal va donar resposta a més de 10.000 ciutadans i ciutadanes.

. Anàlisi en el Consell de Ministres
El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha mostrat per la seva banda la intenció del Govern d’Espanya que les conseqüències d’aquest episodi de neu i fortes pluges al territori valencià s’incloguin en un reial decret sobre aquest matèria, que el Consell de Ministres té previst tractar en la seva propera reunió.

Així mateix, el ministre De la Serna ha avançat que la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, abordarà la inclusió d’aquest assumpte aquest dimecres en una reunió amb els sotssecretaris dels diferents ministeris.

Més informació: | | | |